open-navfaktor-logo
search
Autentična priča
Knjiga "Moja Džedda, moja Arabija": Saudijsko društvo kroz oči jedne Bosanke
Spisateljica i novinarka Amina Isović-Bukvić nedavno je objavila knjigu "Moja Džedda, moja Arabija", koju je napisala prije 20 godina.
18.03.2021. u 16:17
get url
text

- U vrijeme dok sam sa suprugom živjela u Džeddi, u periodu od 2000. do 2004. godine, vrata Kraljevstva pored Crvenog mora bila su zatvorena za mnoge, zato je izazov za zapisivanje vlastitih impresija i zapažanja bio još veći, zbog čega sam gotovo svaki dan pisala – govori autorica.

Pjesnik Hadžem Hajdarević u predgovoru knjige je napisao:

- Knjiga putopisa, pisama, dnevničkih bilješki "Moja Džedda, moja Arabija" jedna je od najcjelovitijih i najautentičnijih priča o savremenome saudijskom društvu – njegovu tradicionalnom i ovovremenom odnosu naprema kulturoloških konteksta u kojima mi danas živimo. Za očekivati je da se "Moja Džedda, moja Arabija" uskoro rasproda i na stranim tržištima. Ona ostaje kao svjedočanstvo o zapažanjima "strankinje" iz države s drugačijom kulturnom pozadinom, koja je jedan dio svog života provela u Saudijskoj Arabiji. Već sada je moguće zaključiti kako se ovo djelo zbog načina na koje je napisano razlikuje od ostale literature koja je u proteklom periodu izdata u Bosni i Hercegovini - navodi Hajdarević.

Autorica u knjizi pojašnjava...

"Moja vizija Džedde prije dolaska u Saudiju bila je bliska slici Dubaija, u kojem sam živjela kratko, ali dovoljno dugo da uočim razliku. U Džeddi nisam bila u krugu žena sa Zapada, a nisam pripadala ni novom okruženju Istoka. Zato sam vrijeme provodila u samoći. Čitala sam mnogo, a onda sam počela pisati pisma o svemu što mi se sviđalo ili što nisam voljela u saudijskom društvu".

Bh. čitateljska publika odlično je prihvatila knjigu, govore to i podaci i prodanim primjercima iz sarajevske knjižare Svjetlost. U međuvremenu, autoricu su kontaktirale i velike izdavačke kuće iz inostranstva koje su inicirale da se knjiga prevede i štampa na stranim tržištima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.