open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Ko će biti kandidat "četvorke" u Centru: Challenger, Uk, Forto i Nikšić u opticaju, glasače plaše "SDA trojancima"
Iako su se Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka, Narod i pravda i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) načelno lako dogovorili o zajedničkom nastupu na predstojećim Lokalnim izborima, čini se da izbor zajedničkih kandidata za načelnike nije nimalo jednostavan zadatak.
10.05.2020. u 14:36
get url
text
Denis Challenger, Nihad Uk, Edin Forto, Damir Nikšić

Jedina je bila neupitna kandidatura predsjednika NBL-a Ibrahima Hadžibajrića za načelnika Općine Stari Grad. Sve stranke "četvorke" će imati svoje liste za vijećnike, a do sada je utvrđeno da će bivši kantonalni ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Malik Garibija biti nosilac liste SDP-a za Općinsko vijeće Stari Grad.

Kao što je očekivano, najveći problem je izbor zajedničkog kandidata za načelnika Općine Centar. Najprije je početkom marta Općinski odbor SDP-a Centar, bez konsultacija sa koalicionim partnerima, odlučio da će kandidat te stranke za načelnika biti Denis Challenger.

VEZANI TEKST - Bez konsultacija sa partnerima: SDP izabrao kandidata za načelnika Općine Centar

Nakon što je Faktor objavio informaciju o Challengerovoj kandidaturi, koalicioni partneri su pokušali izgladiti situaciju, te su ustvrdili da će ipak ponuditi zajedničkog kandidata. Međutim, nije utvrđeno ko će to biti, niti kojoj stranci će pripadati taj kandidat.

Uzimajući u obzir rezultat na posljednjim Općim izborima, u Našoj stranci vjeruju kako bi upravo oni trebali ponuditi zajedničkog kandidata. Međutim, niti unutar te stranke ne postoji konsenzus oko imena, s obzirom da su "vagali" između dva kandidata.

Jedan je aktuelni generalni sekretar Naše stranke i vijećnik u Općinskom vijeću Centar Nihad Uk, a drugi je donedavni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. Frakcija stranke koja podržava Uka smatra da on, s obzirom na ulogu općinskog vijećnika, dobro poznaje situaciju u Centru, a u prilog mu ide i status kadra lojalnog predsjedniku Naše stranke Predragu Kojoviću. S druge strane, Forto, tvrde izvori iz Naše stranke, nije "u ljubavi" sa predsjednikom Kojovićem.

Podsjetit ćemo također da je Forto nakon smjene sa premijerske pozicije od Naše stranke zatražio rješavanje zaposlenja, te da mu je ponuđeno mjesto političkog direktora stranke sa pripadajućom plaćom od 1.500 KM. Ta ponuda je uvrijedila Fortu, što je dodatno zaoštrilo odnose.

VEZANI TEKST - Naša stranka želi poziciju načelnika Centra: Dva potencijalna kandidata, Forto u "nemilosti" Kojovića

Iako su iz Naše stranke najprije negirali tu informaciju, njena potvrda je stigla nedavno, kada su mediji prenijeli informaciju da se Forto ipak zaposlio kao politički direktor Naše stranke sa plaćom nešto višom u odnosu na prvobitno ponuđenu.

Međutim, ime kandidata još uvijek ostaje nepoznanica. Mjesto je jedno, a zainteresiranih je mnogo više. Među njima je i samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić, koji je bio kandidat za načelnika na prošlim Lokalnim izborima i koji je na društvenim mrežama najavio mogućnost nove kandidature.

- Ok, evo predlažem MENE za zajedničkog kandidata opozicije za načelnika Općine Centar. Ako opozicija ima pametniji prijedlog, da ih čujemo. Da sjednemo i porazgovaramo. Ako je taj zajednički kandidat opozicije bolji od mene, ja se povlačim. Ali ako me ne bendaju, ako hoće nešto mimo mene, ja se onda kandidujem mimo njih. Samo nemoj onda da bude da sam SDA trojanac. Ta mjesta su već ugrabljena – napisao je Nikšić.

Kao "SDA trojance" Nikšić u drugoj objavi navodi bivšeg člana SDP-a i aktuelnoj vijećnika u Općinskom vijeću Centar Miru Lazovića i bivšeg načelnika Ljubišu Markovića. Oni bi, tvrdi Nikšić, trebali uzeti glasove strankama koje se u javnosti predstavljaju kao "ljevica".

- Zar to nije moj posao? E sada ću stvarno morati da se kandidujem za načelnika Općine Centar. Sram ih bilo! Ne može to tako! Kad su već pustili baju da su mi dali kofere para za to, nije red da ih iznevjerim – napisao je Nikšić.

S obzirom da je Nikšić prozvao Lazovića kao mogućeg kandidata za načelnika Općine Centar, ovaj bivši član SDP-a te tvrdnje demantira.

- Očigledno je da se radi o insinuacijama. Naravno da nema istine u tome – kazao je Lazović za Faktor.

Bez obzira na to da li su Nikšićeve namjere o kandidaturi ozbiljne ili nisu, činjenica je da stranke koje čine "četvorku" imaju problem sa pronalaskom zajedničkog kandidata. Ulog je veliki, s obzirom da u toj općini, pored Starog Grada, prepoznaju jedinu priliku za dobijanje načelničke pozicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.