open-navfaktor-logo
search
Širi se spisak
Ko će biti premijer KS: Stranke imaju favorite, ko se sve u javnosti spominje i zašto još nema dogovora
Mnogo je kandidata za nasljednika Edina Forte na mjestu premijera Kantona Sarajevo.
19.01.2023. u 14:44
get url
text

VEZANI TEKST - Forto i zvanično kandidat za ministra prometa i komunikacija BiH

Skoro svaki dan u javnosti se pojavi neko novo ime kandidata koji bi mogao sjesti u premijersku fotelju. Jedino sigurno, za sada, je da Edin Forto odlazi i da će biti ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Draško Aćimović, ekonomista i bivši diplomata, posljednji je u nizu kandidata za mjesto prvog čovjeka Kantona Sarajevo. Prema informacijama koje su mediji jučer objavili, tek se očekuje da Aćimović postane zvanični prijedlog stranaka "Osmorke". Bivši ambasador BiH u Belgiji prijedlog je jedne od stranaka unutar ove koalicije, a, navodno, uživa i podršku međunarodnih krugova. Aćimović je rođen 1965. godine u Banjoj Luci, magistrirao je u Bugarskoj, a doktorirao u Ukrajini. On je 2018. godine podnio ostavku na sve funkcije u SDP-u BiH.

Svog predstavnika u premijerskoj fotelji rado bi vidjeli i iz Naše stranke, Naroda i pravde, SDP-a, Stranke za Bosnu i Hercegovinu...

Lider Stranke za BiH Semir Efendić već nekoliko mjeseci spominje se kao potencijalni kandidat za mjesto premijera Kantona Sarajevo. Stranka za BiH, koja ima pet zastupnika u Skupštini KS, pored premijerske pozicije traži dva ministarska mjesta.

Iz Naše stranke nudili su nekoliko imena za premijersku poziciju. Premijerska fotelja nuđena je direktoru Muzeja ratnog djetinjstva Jasminku Haliloviću, koji je i mladi poduzetnik s Forbesove liste, a koju je on odbio.

I bivša ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić (Naša stranka) potvrdila je u izjavi za Fenu da je bilo određenih razgovora i ponuda da bude nova premijerka Kantona Sarajevo, ali da to nije prihvatila.

- Da, istina je da je bilo određenih razgovora i ponuda, kao i prilikom imenovanja Vlade 2021. godine. Moj odgovor je bio isti kao i tada. Imajući u vidu finansijsku krizu u koju cijeli svijet, pa i mi ulazimo, a posebno ako posmatramo KS kroz prizmu umanjenja sredstava zbog izmjene pondera, mišljenja sam da poziciju premijera treba obnašati neko čija su uža struka i profesionalna znanja u vezi s ekonomskom strukom - kazala je Brčić i izrazila zahvalnost kolegama iz Naše stranke, ali i koalicionim partnerima, koji su joj ukazali čast takvim promišljanjem o njoj.

Na društvenim mrežama posljednjih dana kao kandidat Naše stranke sve češće se spominje i Nasiha Pozder.

Okerić: Nećemo nametati jedni drugima rješenje (Foto: FENA)

Kao kandidat Naroda i pravde za premijera spominjan je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

- Zajedno ćemo iskomunicirati kandidata za premijera Kantona Sarajevo. Nećemo nametati jedni drugima rješenje po svaku cijenu. Sve prijedloge ćemo iskomunicirati zajedno – rekao je za Faktor Elvedin Okerić koji nije potvrdio niti demantirao da li će biti kandidat za premijersku poziciju.

Kada je u pitanju SDP, iz ove stranke su nekoliko puta ponovili da je njihov kandidat za poziciju premijera bio i ostao Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Vrijeme prolazi, a još nisu poznati premijer i ministri koji bi trebali voditi Kanton Sarajevo u naredne četiri godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.