open-navfaktor-logo
search
Postizborne kalkulacije
Ko će činiti državnu vlast: Četiri stranke već imaju većinu u Parlamentu BiH
Ako u sastavu Predsjedništva BiH možemo prepoznati temelje buduće vladajuće koalicije, onda je situacija poprilično jasna, a u prilog joj ide i prosta matematika zasnovana na broju osvojenih mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH
10.10.2018. u 13:22
get url
text

Nakon prebrojanih glasova za Parlamentarnu skupštinu BiH sa 86 posto biračkih mjesta, poprilično su jasne konture budućeg saziva Zastupničkog doma, ali i moguće vladajuće koalicije na državnom nivou.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, podsjećanja radi, čine 42 zastupnika, od kojih se 28 bira sa prostora entiteta FBiH, a 14 sa prostora entiteta RS. Najveći broj mandata će definitivno imati SDA, a jedina dilema je ta da li će konačan broj SDA-ovih zastupnika iznositi devet ili deset.

SDA je osigurala osam mandata iz FBiH te jedan iz RS-a (Adil Osmanović), s tim što je otvorena mogućnost da SDA dobije još jedan od ukupno sedam dostupnih kompenzacijskih mandata iz FBiH, što bi značilo da bi ta stranka u predstojećem mandatu mogla imati deset zastupnika. Među sigurnim državnim parlamentarcima, ukoliko ne budu dio izvršne vlasti, su Safet Softić, Šemsudin Dedić, Edin Mušić, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović i Nermin Mandra.

HDZBiH i koalicija okupljena oko te stranke bi trebala imati pet zastupnika, što bi značilo drugi po brojnosti klub u Zastupničkom domu. Saša Magazinović, Zukan Helez i Enver Bijedić osigurali su direktne mandate sa lista SDP-a, a njima bi se u Zastupničkom domu mogao pridružiti i predsjednik te stranke Nermin Nikšić, koji bi mogao dobiti kompenzacijski mandat jer je svoje ime smjestio na vrh te liste.

Kompenzacijskom mandatu se nada i Demokratska fronta, a on bi, ukoliko ga dobiju, pripao aktuelnom potpredsjedniku FBiH Milanu Dunoviću. Pored njega, direktan mandat ispred te stranke dobili su Dženan Đonlagić, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

SBB bi u predstojećem mandatu mogao imati dva zastupnika u Državnom parlamentu, dok su četiri stranke dobile po jedan mandat, a to su A-SDA (Jasmin Emrić), PDA (Mirsad Kukić), Nezavisni blok (Fuad Kasumović) i Naša stranka (Predrag Kojović).

Pored mandata koji je pripao Adilu Osmanoviću, iz entiteta RS će u Zastupnički dom biti izabrano još 13 zastupnika. Njih pet će nositi stranački dres SNSD-a, a četiri SDS-a. PDP će imati dva, a DNS i Socijalistička partija po jednog zastupnika.

Ako u sastavu Predsjedništva BiH možemo prepoznati temelje buduće vladajuće koalicije, onda je situacija poprilično jasna, a u prilog joj ide i prosta matematika zasnovana na broju osvojenih mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

SDA, DF, SNSD i SNSD-ovi tradicionalni koalicioni partneri ukupno imaju minimalno 19 zastupnika, a veoma moguće čak 21. Uz HDZBiH, koji je zbog postojećeg ustavnog uređenja BiH nezaobilazan partner u vlasti, ta brojka raste na 26 zastupnika, što je i više nego stabilna parlamentarna većina.

Naravno, pitanje sastava buduće vladajuće koalicije bit će riješeno na međustranačkim pregovorima te su moguće promjene u odnosu na prethodni "matematički" sastav utemeljen i na stranačkoj pripadnosti izabranih članova Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.