navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sve spremno

Ko će otići kući sa zlatnim kipićem: Ovo su favoriti za Oscara

Sve je spremno za dodjelu najprestižnije, najvažnije i najspektakularnije nagrade u svijetu filma, Oscara.

Objavljeno: 09.02.2020. u 09:19
get url
text

Večeras će ova velika nagrada biti dodijeljena 92. put po redu.

Čak jedanaest nominacija ima film Todda Phillipsa, Joker. Broje se sati do početka ovog gala događaja kada se još uz to ko će dobiti nagrade, gleda i šta je ko odjenuo i ko je zasjao na crvenom tepihu.

Ceremonija dodjele nagrade Oscar američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti bit će emitirana uživo u više od 225 država i teritorija širom svijeta. 

Sedamnaest filmova dobilo je više od jedne nominacije, a u kategoriji najboljega takmiči se s devet naslova. 

Joker vodi

U ovoj kategoriji vodi dramski triler Joker, a nominovan je i za glavnu mušku ulogu, Joaquin Phoenix, režiju, adaptirani scenarij, fotografiju, kostimografiju, šminku, originalnu glazbu, montažu, zvuk i montažu zvuka.

Sa deset nominacija slijedi ratna drama Sama Mendesa 1917. A ovaj film je po mišljenju kritičara jedan od favorita za titulu najboljeg filma, kao i za režiju.

Film je dobio nominacije i za najbolji originalni scenarij, fotografiju i vizualne efekte, a kritičari ga hvale zbog odvažnog načina snimanja zbog kojeg se čini da je film snimljen u jednom neprekidnom kadru.

Deset nominacija, također, ima i drama Martina Scorseseja Irac - The Irishman, koju je nekoliko filmskih studija zaobišlo zbog velikog budžeta, dugog trajanja, ali i oslanjanja na digitalnu tehnologiju pomlađivanja starijih glumaca.

Film je Scorseseju donio još jednu nominaciju za režiju te nominacije za sporedne uloge oskarovcima Joeu Pesciju i Alu Pacinu. 

Dramska komedija Bilo jednom u Hollywoodu režisera Quentina Tarantina također ima 10 nominacija, među kojima su i ona za režiju, glavnu ulogu, Leonardo DiCaprio, te sporednu ulogu, Brad Pitt. 

Nominovani su i filmovi: romantična drama smještena u 19. stoljeće Male žene – Litlle Women, drama Priča o braku – Marriage Story, satirična komedija Jojo Rabbit. Južnokorejska drama/triler Parasite, također ima šest nominacija, među kojima je i ona za režiju.

Najbolji glumci

Za Oscara u kategoriji nabolje ženske uloge ove se godine takmiče se Scarlett Johansson za ulogu u filmu Priča o braku, Saoirse Ronan za film Male žene, Charlize Theron za ulogu bivše novinarke Foxa Megyn Kelly u One su bombe, Renée Zellweger za ulogu u filmu Judy o Judy Garland, koja je i favoritkinja za osvajanje Oscara, te Cynthia Erivo za ulogu u filmu Harriet o američkoj aktivistici protiv robovlasništva Harriet Tubman. Erivo je nominovana i za originalnu pjesmu - Stand Up.

Uz Joaquina Phoenixa, favorita u ulozi neuspješnog komičara koji postane psihopatski ubica, i Leonarda DiCaprija, u kategoriji glavne muške uloge nominirani su Antonio Banderas za španjolski film Tuga i slava - Pain and Glory, Adam Driver za ulogu u filmu Priča o braku te Jonathan Pryce za ulogu pape Franje u biografskom filmu Dvojica papa - The Two Popes. 

Za najbolju sporednu žensku ulogu u konkurenciji su Kathy Bates za film Slučaj Richarda Jewella, za Priču o braku nominirana je Laura Dern, koja je favorit u ovoj kategoriji, Florence Pugh za Male žene, Margot Robbie za film One su bombe te Scarlett Johansson za Jojo Rabbit.

Uz Joea Pescija, Ala Pacina i Brada Pitta, kojem bi to mogao biti prvi Oscar za glumu nakon pet nominacija, za najboljeg sporednog glumca takmiče se Tom Hanks za biografski film A Beautiful Day in the Neighborhood te Anthony Hopkins za ulogu pape Benedikta XVI. u filmu The Two Popes.

Nominacije za najbolju režiju dobili su Martin Scorsese za Irca, Todd Phillips za Jokera, Sam Mendes za 1917., Quentin Tarantino za Bilo jednom u Hollywoodu te Bong Joon Ho za Parazita.

U kategoriji najboljeg originalnog scenarija nominirani su filmovi Nož u leđa - Knives out, Priča o braku, 1917., Bilo jednom u Hollywoodu i Parazit, a za adaptirani scenarij Irac, Jojo Rabbit, Joker, Male žene i Dvojica papa.

Filmski studio s najviše nominacija

Od nominiranih filmskih studija, Netflix ima najviše nominacija, čak 24, među kojima su čak dvije za najbolji film te za animirani film. Na drugom mjestu s 23 nominacije je Disney/Fox, a na trećem Sony Pictures sa 20 nominacija. 

Tako se prvi put u historiji dodjele Oscara dogodilo da je streaming servis na prvom mjestu po broju nominacija.