open-navfaktor-logo
search
Analiza
Ko dominira na tržištu slatkiša u Bosni i Hercegovini
Hrvatski Kraš preko svog društva Kraš trgovina d.o.o. Široki Brijeg vodeći je na tržištu šećernih konditorskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, pokazuje analiza Euromonitora.
11.07.2021. u 14:17
get url
text

Kraš je održao zdravu prednost u slastkišima u 2020. godini u odnosu na konkruente. Generalno, u ovom tržišnom segmentu međunarodne marke nadmašuju većinu lokalnih i regionalnih konkurenata, navodi analitička kuća.

Tržište konditorskih šećernih proizvoda oporavilo se donekle dok se potrošači pokušavaju vratiti u normalu. Primjetno je povećanje potražnje za zdravijim varijantama slatkiša tokom proteklog perioda zbog zdravstvenih razloga.

Slatki biskviti, snack barovi i voćne grickalice vjerovatno će zabilježiti pad u 2021. godini zbog smanjenja potražnje za slatkim biskvitima.

Rast zdravstvene svijesti negativno utječe i na potražnju za slatkim biskvitima, dok se zdravstveno osviješteni potrošači odlučuju za voćne grickalice i proteinske/energetske pločice, piše Indikator.

Konkurentsko okruženje ostaje konsolidirano 2021. godine, a vodeći igrači koriste diskontiranje i promocije kako bi zadržali vrijednosni udio u ovom segmentu. Prodor privatnih robnih marki i dalje je slab u 2021. godini.

Obavezno nošenje maski za lice i niski nivo impulsne kupovine i potrošnje u pokretu negativno su utjecali na prodaju žvakaćih guma u 2021. godini. Međutim, prodaja se vraća prvenstveno zbog niske cijene.

Tržišni udio Wrigleyja se smanjio, dok Makpromet koristi široku distribuciju, a Ferrero ima najjaču izvedbu kako Tic Tac postaje sve dostupniji. Dobar potencijal postoji za Mondelezov brend Halls da postane popularniji, ocjenjuje Euromionitor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.