open-navfaktor-logo
search
Prerana smrt
Ko je bio Gaspard Ulliel: Francuski glumac koji je utjelovio legendarnog Yvesa Saint Laurenta
Nagrađivani francuski glumac Gispard Ulliel (37), preminuo je od posljedica skijaške nesreće.
20.01.2022. u 11:34
get url
text

Osim što je zvijezda iščekivane Marvelove miniserije "Moon Knight", najpoznatiji je po ulozi mladog Hannibala Lectora u filmu "Hannibal Rising", a ostvario je i zapažene uloge u filmovima "Saint Laurent", "It's Only The End of the World" i "A Very Long Engagement".

Osim toga, bio je i zaštitno lice Chanelova parfema Bleu de Chanel, a njegova poveznica sa svijetom mode je posebna.

U spomenutom filmu Saint Laurent utjelovio je legendarnog francuskog modnog dizajnera Yvesa Saint Laurenta koji je umro 2008. Vrhunski je odglumio ovog vrlo kreativnog i kompliciranog umjetnika čije se ponašanje proteže od šarmantnog do povučenog, neurotičnog, ranjivog i bludnog. U jednom intervjuu Ulliel je otkrio kako je sve zapravo počelo mnogo godina ranije te se kasnije posložilo poput prave slagalice.

- Prije više od decenije radio sam s Gusom Van Santom na kratkom filmu, projektu pod nazivom Paris, je t’aime. Postojao je niz kratkih filmova za svaki pariški okrug. Radili smo na ovom projektu, a nekoliko mjeseci kasnije nazvao me jer je imao ideju o adaptaciji knjige koja je napisana u to vrijeme o Yvesu Saint Laurentu. Bila je to inače vrlo zanimljiva knjiga pod nazivom "The Beautiful Fall" koju je napisala Alicia Drake o rivalstvu Saint Laurenta i Karla Lagerfelda. Htio je da ja glumim mladog Saint Laurenta. Film nikada nije snimljen, no stalno mi se u misli vraćala ideja o tome koliko bi to bilo nevjerojatno odglumiti - rekao je.

Godinama kasnije čuo je da je u pripremi snimanje filma o Yvesu Saint Laurentu pod redateljskom palicom Jalila Lesperta. Nazvao je svog agenta kako bi mu omogućio audiciju, a nekoliko sedmica kasnije na sastanku s Bertrandom Bonellom dobio je priliku za rad na još jednom projektu o poznatom dizajneru.

Izjavio je i da mu je ta uloga promijenila pogled na život.

- Morate u potpunosti prihvatiti cijeli svoj život, svoja cjelokupna sjećanja i emocije da biste zapravo nahranili sebe za sve buduće projekte. Mislim da glumac zapravo može skupiti trenutke, sjećanja i emocije za svoj sljedeći lik. Dakle, to je stalan rad, baš kao sam život - kazao je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.