open-navfaktor-logo
search
Kamala Harris
Ko je desna ruka Joea Bidena: Kćerka uspješnih roditelja, supruga advokata s kojim ima "modernu porodicu"
Pravnica Kamala Harris (56) ući će u historiju kao prva žena na mjestu potpredsjednika SAD-a. No, ona je prije nešto više od godinu ciljala i na onu najvišu funkciju, presjedničku koju će obavljati Joe Biden.
08.11.2020. u 22:13
get url
text

Borila se da osvoji nominaciju Demokratske stranke za potencijalni ulazak u Bijelu kuću i napadala je Bidena na temelju rasnih tema, pa su mnogi bili uvjereni da će to utjecati na njegove ambicije.

No, uskoro je njena politička kampanja propala i Joe je odnio pobjedu, a onda je on pokazao kako joj ništa ne zamjera i vratio je u igru kao svoju buduću potpredsjednicu.

- To je veliki preokret sreće za Kamalu Harris - rekao je Gil Duran, stručnjak za komunikaciju koji je radio za nju 2013. godine i kritizirao je njen pokušaj da ide u predsjedničku utrku.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We did it, @JoeBiden.

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris) on

- Mnogi ljudi su mislili da nema disciplinu i fokus da tako brzo dođe da na poziciju u Bijeloj kući, iako su znali da ima ambiciju i potencijal zvijezde. Uvijek je bilo jasno da ima sirovi talent - ispričao je Duran.

Ali, svi su se slagali da je veoma borbena i upravo zato je slavila s Bidenom veliku pobjedu.

- Uspjeli smo, uspjeli smo, Joe. Postat će sljedeći predsjednika SAD-a - ushićeno je govorila Kamala u videu objavljenom na društvenim mrežama.

Harris je rođena u Oaklandu 20. oktobra 1964. kao kćerka dvoje imigranata, majke Shyamale Gopalan, koja je rođena u Indiji, i oca Donalda J. Harrisa, koji je rođen na Jamajci.

Njeni roditelji su se razveli kada je imala pet godina, a ima i mlađu sestru Mayu.

Kamalu je odgojila njena majka, istraživačica gena povezanih s rakom dojke i aktivistica za ljudska prava.

Jedna je od naučnika zaslužnih za otkriće hormona estrogena kao jednog od receptora raka dojke kojim su poboljšani izgledi oboljelih u borbi protiv te teške bolesti.

Njen otac Donald, profesor emeritus na Univerzitetu Stanford imao je manju ulogu u njenom životu.

Odrastala je posvećena indijskom nasljeđu i često je s majkom i sestrom putovala u Indiju, a Harris je svojedobno objasnila da njena majka prigrlila i oaklandsku afroameričku kulturu i njih je angažirala njoj.

 

- Moja majka je razumjela jako dobro da odgaja dvije afroameričke kćerke. Znala je da će zemlja koju smo usvojili kao svoju vidjeti Mayu i mene kao afroameričke djevojke i pobrinula se da odrastemo kao sampouzdane, ponosne Afroamerikanke - napisala je Kamala u svojoj autobiografiji "The Truths We Hold".

Političarka je otkrila i zašto su se njeni roditelji razveli. Naime, njena majka je dobila ponudu na Univerzitetu McGill u kanadskom Montrealu, a njen otac nije htio preseliti u drugu državu. Kamala je morala naučiti francuski jezik jer se školska nastava održavala na njemu stoga joj je to razdoblje bilo izrazito teško.

No, svladala je sve prepreke i kasnije upisala studij ekonomije i prava na uglednom afroameričkom sveučilištu Howard u Washingtonu. Vikendima je s prijateljima prosvjedovala protiv aparthejda u Južnoj Africi i drugih važnih, političkih tema.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

From chairing the economics society to pledging @akasorority1908 to protesting apartheid on the National Mall, my time at @howard1867 helped make me who I am today. [Link in bio]

A post shared by Kamala Harris (@kamalaharris) on

Kad je stekla diplomu 1989, Harris je donijela odluku da želi postati tužiteljica. Nije imala baš podršku porodice jer su imali loša iskustva sa zakonima i njihovim provođenjem kada je riječ o Afroamerikancima. To je nije obeshrabrilo i bila je na praksi na Višem sudu okruga Alameda u Oaklandu.

Tada je iskusila nepravdu koju je odlučila promijeniti. Naime, policija je kasno popodne jednog petka uhapsila majku dvoje djece koju su osumnjičili za preprodaju droge.

Ona se našla na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme i zatvorena je pred kraj radnog vremena, a sudija koji je trebao narediti da je policija pusti krenuo je kući.

Kamala je reagirala u tom trenutku i založila se za nesretnu majku te spriječila da provode vikend u zatvoru.

Zbog toga je Harris u uredu tužitelja dobila ponudu za stalni posao kada diplomira i ona ju je objeručke prihvatila. Htjeli su da radi za njih čak i kad je pala pravosudni ispit.

- Nema veze, radit ćete kao obična činovnica dok ne položite - utješili su Kamalu.

Godinu dana kasnije je uspjela položiti pravosudni ispit i postala je zamjenica tužitelja. Devet godina kasnije ponudili su joj posao u uredu tužitelja u San Franciscu. Kamala ju je prihvatila i tu kreće ulazna putanja njene karijere.

Harris ima veliku podršku na svom političkom putu od strane muža Douglasa Emhoffa (56), korporativnog advokata i partnera u uredu DLA Piper.

 

Upoznali su se preko zajedničkih prijatelja, a prošle godine je pokazao koliko je spreman zaštititi je na svakom koraku.

Naime, na predizbornom skupu kada je pokušala postati kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednika Amerika, na nju je nasrnuo nepoznati muškarac. Zaštitari nisu stigli ni reagirati jer je agresivnog neznaca na tlo oborio njen suprug Douglas.

Kamala se udala za advokata 2014. godine i postala pomajka njegovom sinu Coleu i kćerki Elli. Prošle godine je progovorila o tome iskustvu napisavši članak za magazin Elle.

- Kada smo se Doug i ja vjenčali, Cole, Ella i ja smo se dogovorili da nam se ne sviđa izraz pomajka. Umjesto toga su smislili riječ 'Momala - otkrila je Harris.

Javnost Kamalinu porodicu naziva oličenjem moderne porodice, a njenom mužu ne smeta što će također obavljati historijsku titulu baš poput njegove supruge.

Naime, bit će prvi muškarac koji će u Bijeloj kući nositi naziv "druge dame".

Odlučio je i svoj posao prilagoditi njenoj karijeri, pa će tako raditi kao advokat preko sestrinske kompanije u Washingtonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.