open-navfaktor-logo
search
Rezultati izbora
Ko je dobio, a ko izgubio mandat nakon ponovnog brojanja glasova
CIK je Sudu BiH proslijedio 13 žalbi političkih subjekata, koje su podnesene u vezi sa odlukama o rezultatima izbora
30.10.2018. u 15:33
get url
text

Nakon ponovnog brojanja glasova na 89 biračkih mjesta u BiH za različite nivoe vlasti, Centralna izborna komisija je utvrdila nove izborne rezultate.

Do promjene je došlo u sastavu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Zoran Mikulić iz SDP-a BiH je izgubio direktni mandat kojeg je dobio prilikom prvobitnog brojanja glasova. Ovaj direktni mandat dobila je kandidatkinja iste stranke Lana Prlić, koja je ranije dobila kompenzacijski mandat. "Njen" kompenzacijski mandat je sada dobio njen stranački kolega Mile Atlagić.

U Izbornoj jedinici 1 za Parlament FBiH, koja obuhvata općine u USK, ustanovljeno je da je Husein Hošić iz SDA dobio više glasova od svog stranačkog kolege Asima Kambera. Međutim, kako su obojica već ranije dobili direktne mandate, ovaj rezultat nema utjecaja na konačnu raspodjelu mandata za ovaj nivo vlasti.

Nakon ponovnog brojanja glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a, za kandidate Željku Cvijanović, Vukotu Govedaricu i Josipa Jerkovića utvrđeno je da su pri prvobitnom brojanju glasačkih listića dobili manje glasova, ali ponovno brojanje nije uopće utjecalo na konačne rezultate izbora za ovaj nivo vlasti.

U Livanjskom kantonu kandidat HDZ-a 1990 Ante Džaja je ostao bez mandata za kantonalnu skupštinu, a ovaj mandat je dobio njegov stranački kolega Drago Stanić. Isto se dogodilo i stranci Radom za boljitak za istu skupštinu, gdje je umjesto Milanu Balabanu mandat dodijeljen Josipu Tomiću.

Prilikom ponovnog brojanja glasova za Skupštinu USK utvrđeno je da je kandidat SDA Hadis Jusić dobio više glasova od stranačkog kolege Nijaza Hušića. Kako su obojica već ranije dobili mandate, ponovno brojanje nije imalo utjecaja na rezultate izbora.

U izborima za Skupštinu BPK bez mandata je ostao kandidat SDA Ramiz Ridžal, a njegovo mjesto je zauzela Alma Delizaimović iz iste stranke. Ista stvar se dogodila Hrvatskoj republikanskoj stranci na izborima za Skupštinu ZHK. Nakon ponovnog brojanja glasova mandat je dodijeljen Mirku Jeliću, umjesto Antonije Bandžić. U istom kantonu utvrđeni su novi rezultati i unutar kandidacione liste za koaliciju okupljenu oko HDZ-a 1990 i to za kandidate koji su osvojili 4, 5. i 6. mjesto na kandidacionoj listi. Međutim, kako je ova stranka osvojila tri mandata, ponovno brojanje glasova nije imalo utjecaja na sastav kantonalne skupštine.

CIK je donio odluku i o popuni Narodne skupštine RS-a, kako bi bile ispoštovane odredbe Izbornog zakona koje kažu da svaki od konstitutivnih naroda mora dobiti najmanje po četiri mandata u ovom zakonodavnom organu. Zbog toga je oduzet kompenzacijski mandat kandidatu SDS-a Milanku Mihajlici, koji se izjašnjava kao Srbin, i dodijeljen je kandidatkinji iste stranke Nini Bukejlović, koja se izjašnjava kao Bošnjakinja. Po istom principu oduzet je mandat kandidatu SNSD-a Radovanu Vukoviću, po nacionalnosti Srbinu, i dodijeljen je kandidatkinji iste partije Sanji Kovačević, koja se izjašnjava kao Hrvatica.

Zbog istih odredbi Izbornog zakona oduzet je mandat kandidatu Naše stranke iz reda ostalih u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Želimiru Bukariću i dodijeljen je kandidatkinji iste stranke Miomirki Melank, po nacionalnosti Srpkinji.

- Nakon donošenja ovih odluka stranke imaju rok od dva dana za ulaganje žalbi na izmjene izbornih rezultata – kazala je portparolka CIK-a Maksida Pirić.

Što se tiče podnesenih žalbi na ranije utvrđene izborne rezultate, CIK je Apelacionom vijeću Suda BiH uputio 13 žalbi političkih subjekata. Od tog broja tri žalbe su se odnosile na rezultate izbora, nekoliko žalbi se odnosi na odbijanje zahtjeva za poništenjem izbora, a nekoliko na odbijanje zahtjeva za ponovnim brojanjem glasova, koji su ocijenjeni kao neosnovani.

- Sada čekamo šta će reći Sud BiH, odnosno da li će narediti da se ponovi glasanje na još nekim biračkim mjestima ili će potvrditi odluke CIK-a o neosnovanosti zahtjeva – dodala je Pirić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.