open-navfaktor-logo
search
Uređaj za praćenje
Ko je i zbog čega postavio nepoznatu napravu pod vozilo ministra Nermina Džindića
Ispod automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića prije mjesec je pronađena nepoznata naprava.
16.05.2021. u 21:40
get url
text

Slučaj je tada prijavljen Federalnoj upravi policije (FUP), koja je napravu izuzela i pokrenula istragu, koja, kako nam je rečeno u FUP-u još nije okončana.

Kako su nam kazali u toj policijskoj agenciji, naprava, za koju je odmah nakon kontradiverzionog (KDZ) pregleda utvrđeno da nije eksplozivna, poslana je na vještačenje koje još nije okončano.

VEZANI TEKST - Ispod automobila ministra Džindića pronađena crna kutija, FUP utvrdio da nije bomba

Osim vještačenja o kakvoj napravi je riječ, zatraženo je i biološko vještačenje tragova na napravi, kako bi se eventualno utvrdio identitet osobe koja ju je postavila.

Iako iz FUP-a nisu mogli zvanično potvrditi o kakvoj napravi je riječ, nezvanično nam je iz istrage rečeno da se radi o GPS-u, odnosno nekoj vrsti uređaja za praćenje kretanja vozila.

Kako je za Faktor neposredno nakon otkrivanja naprave kazao ministar Džindić, crna kutija sa nepoznatim sadržajem pronađena je ispod vozila koje je bilo parkirano u avliji ispred njegove porodične kuće.

Džindić je tada na kameri videonadzora primijetio da se nepoznata osoba kreće oko njegovog vozila, te je odmah na mjesto događaja izašao tim istražitelja, pripadnika KDZ-a i krim-tehnike FUP-a koji su ispod vozila pronašli spornu napravu.

I ti snimci su izuzeti radi vještačenja, a kako bi se i na taj način pokušalo utvrditi ko je napravu ostavio ispod vozila i s kojim ciljem.

Na pitanje da li misli da se radi o nekoj vrsti prijetnje, Džindić nam je nakon pronalaska naprave odgovorio kontrapitanjem: "A šta biste vi pomislili?" 

Istraga je u toku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.