open-navfaktor-logo
search
Novi predsjednik
Ko je Jakov Milatović: Student generacije, stipendista Evropske komisije, američke, britanske i austrijske vlade
Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Јakov Milatović novi je predsjednik Crne Gore. 
02.04.2023. u 21:10
get url
text

Milatović je rođen 1986. godine u Podgorici. Osnovne studije u oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosječnom ocjenom 10 i bio je student generacije. Dobitnik je brojnih domaćih priznanja od Ministarstva prosvjete, Univerziteta Crne Gore, Ministarstva vanjskih poslova, kao i inostranih stipendija.

Kao stipendista američke vlade proveo je jednu studijsku godinu na Univerzitetu savezne države Ilinois, kao stipendista austrijske vlade jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču, a kao stipendista Evropske komisije jednu studijsku godinu na Univerzitetu u Rimu. Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oxford i bio je stipendista britanske vlade.

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici kao dio tima za upravljanje rizikom, zatim u Deutsche Bank u Frankfurtu u timu za procjenu kreditnog rizika zemalja sa fokusom na zemlje centralne i istočne Evrope. Od 2014. godine radio je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za region jugoistočne Evrope a nakon unapređenja u poziciju ekonomiste pokrivao je zemlje zapadnog Balkana iz kancelarije u Podgorici.

Godine 2018. biva unaprijeđen u glavnog ekonomistu sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz kancelarije u Bukureštu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.