open-navfaktor-logo
search
Borba za većinu
Ko je koga "završavao" u Novom Gradu: Optužbe na račun "Četvorke", na stolu bila radna mjesta, novac i apartmani
Ove sedmice je održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, na kojoj je većina izabrala rukovodstvo koje bi u narednom mandatu trebalo predvoditi Vijeće. Međutim, sjednica je ostala u sjeni međusobnih optužbi većine okupljene oko SDA i koalicije "Četvorka".
17.01.2021. u 15:20
get url
text
Predrag Kojović, Elmedin Konaković, Semir Efendić, Mirza Memišević, Enisa Spahić

Prvi je reagirao šef Naroda i pravde Elmedin Konaković, optuživši vijećnike koji su glasali za novo rukovodstvo, a koji ne pripadaju SDA, da su "završeni".

- Nije bio zvanično tu, al’ Asimov koncept živi. K’o u Kumu. Poredali i završili ženu iz Naše stranke, jednog iz Platforme za progres, jednog iz DF-a, tradicionalni partner BOSS, a ključna ruka SBB. Vijeće Novi Grad. SDA metodologija. Nakupili 16 – napisao je Konaković na društvenim mrežama.

Da je neko zaista pokušavao "završiti" vijećnike, potvrdio je Mirza Memišević iz Demokratske fronte, koji je kazao da nije "kupljen" jer nije na prodaju.

- To znaju oni koji su nudili radna mjesta, upravne i nadzorne odbore, ugovore o djelu u kantonalnim ministarstvima. Iako to ne ide uz imidž SDA, oni nisu nudili ništa od ovoga, ni pare ni apartmane – napisao je Memišević.

Memišević je u razgovoru za Hayat dodatno pojasnio da je ponude dobijao preko posrednika, ali nije želio otkriti imena.

- Odbio sam to. Ne želim pretjerano ići u te detalje jer, kada bih vjerovao u institucije ove države, u tužilaštvo i sudstvo, išao bih u te detalje – izjavio je Memišević.

Dodao je da mu je "Četvorka" pred samu sjednicu ponudila i podršku za ulazak u Gradsko vijeće u zamjenu za podršku u Općinskom vijeću.

Slične optužbe na račun "Četvorke" je iznio i aktuelni načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, koji je kazao da su na sjednici "pale u vodu sve iluzije i moralnoj čistoći stranaka 'Četvorke'".

- Ne postoji ponuda koju nisu uputili općinskim vijećnicima samo kako bi se napravila većina protiv načelnika i Općinsko vijeće pretvorilo u cirkus kakav odavno gledamo na višim nivoima vlasti – napisao je Efendić.

Narod i pravdu je optužio da su natjerali vijećnike da glasaju istom olovkom sa kamerom, što je, smatra on, neviđeni skandal i narušavanje principa tajnosti glasanja.

Jedan Konakovićev stav vezan za situaciju u Novom Gradu ima podršku šire javnosti, a radi se o usporedbi tog procesa sa filmom "Kum". Upravo kao prijetnja svojstvena pripadnicima mafije ovjekovječenih u djelu Marija Puza i filmu Francisa Forda Coppole prepoznata je poruka Naše stranke svojoj donedavnoj članici i vijećnici Enisi Spahić.

Svoju reakciju na društvenim mrežama, u kojoj je iznesen niz optužbi na račun Spahić, u Našoj stranci su ilustrirali njenom fotografijom sa crvenom rukom koja prekriva lice.

- Naša stranka pokazala je svu svoju brutalnost mafijaškim porukama sa krvavom rukom preko lica svoje dojučerašnje članice Enise Spahić, koja je više bježala iz te stranke nego što je dozivao neko sa naše strane. Napravila je vijećnički klub sa vijećnikom DF-a nezadovoljna načinom rada Naše stranke, a tek onda su zajednički odlučili biti dio političkog dogovora pri izboru rukovodstva Vijeća i kandidiranju vijećnika iz Novog Grada za Gradsko vijeće. Ne postoji slika koja bolje oslikava Našu stranku nego što je to lice njihove dojučerašnje članice Enise Spahić prekriveno crvenom rukom. Ovakve poruke ne šalju političke, nego mafijaške organizacije – napisao je Efendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.