Ispaštaju građani

Ko je kriv što nema reagenasa u domovima zdravlja Kantona Sarajevo

Objavljeno: 05.02.2019. u 08:17 Autor: E. Duvnjak - Šalaka

Osnovni faktor je da potrebe koje iskaže naša laboratorijska služba, u smislu broja usluga, ne prati Zavod zdravstvenog osiguranja KS koji je blagajnik i on je finansijer JU Dom zdravlja, govori Arman Šarkić

Foto: Ilustracija

U domovima zdravlja u Sarajevskom kantonu ukoliko želite uraditi laboratorijske nalaze u vezi sa transaminazom, mineralogramom, CRP-om ili ureom, nećete moći, iako uredno izdvajate za zdravstveno osiguranje svaki mjesec. Razlog je što nema reagenasa za ove parametre krvi, odnosno, kako su nam kazali u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, to što Zavod zdravstvenog osiguranja KS ne prati potrošnju reagenasa na terenu. U Zavodu nam nisu dali odgovor na pitanje zašto je tranša za nabavku reagenasa smanjena s 1,8 miliona KM na 1,2 miliona KM.

- Već nekih mjesec i po imamo problem s reagensima transaminaza (odražavaju zdravlje i integritet jetrenih stanica), mineralogram, CRP (pokazatelj upalne reakcije u organizmu) i urea (koja se najčešće određuje zajedno s kreatininom radi procjene funkcije bubrega), u svim domovima zdravlja. Mi smo nakon nestašice ovog dijela reagenasa pokušali na sve načine da se radi osnovna krvna slika, međutim pritisak je napravljen od pacijenata već ranije, tako da ovi svojevrsni bajpasi i premosnice nisu dovoljne, to traje dan do dva - govori nam Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Kaže da su u dva navrata nabavljali reagense urgentno kako bi uspjeli premostiti krizu, ali prema njegovim riječima, to nije rješenje već dovođenje do kraja Zakona o javnim nabavkama, okončanje postupka, gdje bi oni za 2019. godinu nabavili u potpunosti onu količinu reagenasa koja je propisana.

Upitali smo ga zašto nema reagenasa?

Ključno je da potrošnju prati tranša Zavoda

- Ima više razloga za to. Osnovni faktor je da potrebe koje iskaže naša laboratorijska služba, u smislu broja usluga, ne prati Zavod zdravstvenog osiguranja KS koji je blagajnik i on je finansijer JU Dom zdravlja. On daje tranšu domu zdravlja, između ostalog, i za reagense. Finansijska tranša Zavoda je sa 1.800.000 KM, kako saznajem, smanjena na 1.200.000 KM. Dakle, 600 hiljada je jedan veliki iznos koji vas dovede u nezgodana položaj. Znači, osnovna stvar je da potrošnja reagenasa na terenu iskazana u realitetu od laboratorijske službe DZKS, bude praćena finansijski od Zavoda. Ako ova dva vektora se ne podudaraju, odmah ćemo imati problem. Dakle, ne sada nego i u budućnosti. Ključna stvar je da potrošnju prati finansijska tranša Zavoda zdravstvenog osiguranja KS - govori nam Šarkić.

Kaže kako su zbog problema s reagensima proveli i interne analize tamo gdje je bilo indicija da su timovi porodične medicine na neki način možda neracionalno koristili reagense.

- To je u fazi provjere jer ne smije niko građanima Kantona Sarajevo da u smislu racionalizacije onemogući zdravstvenu zaštitu kroz reagense. Ono što je medicinski indicirano, vi to kao pacijent morate dobiti. Međutim, ima ona varijanta koja medicinski nije indicirana, a koja se možda prepisivala i više nego što je normativ, i onda dolazimo tu u problem. Ima taj famozni lipidogram koji se prema standardma svjetske i evropske medicine radi jednom do dva puta godišnje. A ako vi to radite nekome svakih deset do 15 dana ili jednom mjesečno, to je već problem. Znači, ti reagensi su skupi i nema potrebe da se rade i upućuju ka laboratoriji ako nije medicinski indicirano. Znači, otprilike iz svih uglova pokušavamo sagledati i racionalizirati timove porodične medicine, ali da pacijent ne ispašta - govori nam Šarkić.

Dodaje kako, s druge strane, Zavod zdravstvenog osiguranja KS treba realno da isfinansira ono što su domovi zdravlja na terenu potrošili.

- Vi sada imate paušalan iznos po pacijentu. I sada naprimjer na vas ide 50 KM za reagense, a vi naprimjer potrošite hipotetički 150 KM, i odmah imamo problem. Znači, problem se rješava da Zavod finansira broj usluga, a ne kako oni vole reći, "per capita", po glavi stanovnika, što je na neki način optička varka. Ako bi se ovi vektori napravili, a ja smatram da to stvarno nije neka velika pamet, znači s jedne strane, racionalizacija i da se ne radi zloupotreba, a s druge strane, jedna normalna finansijska konstrukcija koja se neće reducirati tamo gdje nema potrebe. I, po meni, više ne bi imali nikada ovih problema. Ukoliko oni to ne riješe mi ćemo sigurno imati probleme i u perspektivi. Bolje je ljudima to objasniti neka znaju -ispričao nam je Šarkić.

Upitali smo od koga pacijenti mogu dobiti potvrde da u laboratoriji pri domu zdravlja ne mogu uraditi nalaze kako bi otišli privatniku, da bi im kasnije ZZO KM refundirao utrošeni novac?

Nema komunikacije među ljekarima

- Potvrda se dobije na osnovu našeg laboratrijskog nalaza i uputnice ljekara porodične medicine. Naime, u laboratoriji ćete dobiti nalaz na kojem se vidi da nema reagenasa koje ste tražili i onda pravna služba DZKS izda na osnovu nalaza potvrdu i onda ljudi idu u Zavod da im se to refundira - rekao nam je Šarkić.

Razgovarali smo i sa nekim od građana.

- Da vam pravo kažem začudim se ako imaju reagenasa, jer da nemaju postalo je normalno. Ne pamtim kada su imali uvjeta da mi izvade željezo. Također, nema komunikacije između ljekara porodične medicine i domova zdravlja. Jer vas recimo naruče za dijabetologa u DZ u Saraj Polju i vi kada odete, kažu vam da tu odavno nemaju dijabetologa, već da morate na Otoku. I Zavod zdravstvenog osiguranja se ponaša kao da je gospodar života i smrti. Jedino što sam upamtila jeste da dok su se ovjeravale knjižice, na ovjerama su uvijek bili druge osobe. Svako je svoga zaposlio i nema se para za nas građane. Nego ko ima para neka ide privatniku, a ko nema neka čeka da dođu reagensi - ispričala nam je Zahida G.

Ni nakon nekoliko dana iz Zavoda zdravstvenog osiguranja se nisu udostojili odgovoriti na naša pitanja zašto je tranša za nabavku reagenasa smanjena za 600 hiljada KM. Odnosno, zbog čega građani Kantona Sarajevo pored zdravstvenog osiguranja koje uredno plaćaju moraju ići privatnicima i plaćati laboratorijske nalaze?

Reagenasa nema, ali zato iPhonea, kako su ranije objavili mediji, u Zavodu ne fali. Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo poklonio je četiri službena mobitela svojim uposlenicima. Od toga su dva mobilna aparata marke iPhone poklon za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Samira Turkovića, objavio je ranije Klix.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije