open-navfaktor-logo
search
Izabrao Švedsku
Ko je Muamer Tanković: Roditelji mu iz Srebrenice, lobirali Džeko i Ibrahimović
Tanković je prije 24 godine rođen u Norrkopingu, a roditelji su mu iz Srebrenice
05.09.2019. u 12:27
get url
text

Muamer, ili Mujo Tanković (24), kako ga zovu u Švedskoj, ponovo se predomislio. Napadač Hammarbyja odlučio je u budućnosti nositi dres fudbalske reprezentacije Švedske.

Tanković je želio promijeniti sportsko državljanstvo, kako bi branio boje Zmajeva, naveo je to u pisanoj formi, nakon čega je Fudbalski savez BiH njegovu izjavu dostavio u sjedište FIFA-e.

Međutim, on se nakon poziva u švedsku nacionalnu vrstu ekspresno obratio FIFA-i i obavijestio ih da ponovo ima želju nastupati reprezentaciju Švedske. "Akcija" promjene sportskog državljanstva je i definitivno propala.

Tanković je prošao sve omladinske selekcije Švedske, a imao je jedan nastup i za A tim u prijateljskom meču (5. marta 2014. protiv Turske).

Važio je za veliku nadu, a dok je bio igrač Fulhama, imao je priliku upoznati Edina Džeku. Dijamant je "lobirao" da Tanković obuče dres BiH.

- Džeko mi nije obećao raj, jer to niko na svijetu ne može obećati. Bosna i Hercegovina se tada prvi put plasirala na Svjetsko prvenstvo. Ne mogu se tačno sjetiti detalja razgovora s njim, ali bilo je to u jednom hotelu u Manchesteru - rekao je Tanković.

- Bosanci i Hercegovci te čekaju, nadamo se svi zajedno da ćeš donijeti pravu odluku. Čim prije, tim bolje za sve nas – napisao je Dijamant na svom profilu na Facebooku nakon što je večerao s Tankovićem.

Džeko nije bio jedini lobista. Isto je radio i Zlatan Ibrahimović.

- Bio sam šokiran kada me je Ibrahimović nazvao. Mislio sam da to uopće nije on, jer postoji jedna osoba na Facebooku koja ga odlično imitira. Ipak, to je stvarno bio Zlatan. Dobro se sjećam, satima smo razgovarali o skoro svemu - prisjetio se Tanković razgovora sa legendarnim švedskim napadačem.

Tankovićeva karijera nakon toga nije otišla u željenom pravcu. U Fulhamu se zadržao samo jednu sezonu, nakon čega tri godine brani boje holandskog AZ Alkmara. Od 2017. nastupa za Hamarby. Pao je u zaborav, ali dobre igre u ovoj sezoni i neki izostanci u reprezentaciji Švedske natjerale su selektora Janne Andrerssona da mu uputi poziv za duele protiv Farskih Otoka i Norveške.

Tanković je prije 24 godine rođen u Norrkopingu, a roditelji su mu iz Srebrenice.  U jednoj kvalifikacionoj utakmici juniorskih reprezentacija BiH i Švedske, Tanković je postigao hat-trick, ali pogotke nije slavio zbog poštovanja prema domovini svojih roditelja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.