open-navfaktor-logo
search
Budući premijer Slovenije
Ko je Robert Golob, kako je povezan sa BiH i kako će se njegova pobjeda odraziti na našu državu?
Lider stranke Pokret Sloboda i budući premijer Slovenije Robert Golob nije, kako je predstavljen, novo lice na političkoj sceni, a već je dobro i poznat bh. javnosti. Prof. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, pojašnjava kako se ova promjena u slovenskoj vlasti odražava na Bosnu i Hercegovinu.
25.04.2022. u 15:36
get url
text

Na parlamentarnim izborima u Sloveniji pobijedio je opozicioni Pokret Sloboda Roberta Goloba, sa 34 posto glasova, odnosno 40 mandata od 90 zastupničkih mjesta.

Golob, donedavni čelnik državnog energetskog poduzeća GEN-I, a koji važi za stručnjaka u slovenskoj elektroprivredi, svoj je ulazak u politiku najavio prije nekoliko mjeseci, nakon što mu je Janšina vlada odbila produžiti mandat za vođenje kompanije.

VEZANI TEKST - Slovenija: Stranka Roberta Goloba pobjednik izbora, u Državnom zboru pet političkih partija

 

- Politika me nije postavila na ovu funkciju, ali me jest natjerala da se sam počnem baviti upravo politikom - objavio je prilikom napuštanja velike državne kompanije.

Politički, Golob je liberal koji se zalaže za ličnu i društvenu odgovornost i tehnokratski pristup vlasti, koju namjerava da formira sa drugim strankama lijevog centra. On se kladi na zelenu i digitalnu transformaciju kako bi zemlju odveo na put uspjeha.

Političke orijentacije Slobodarskog pokreta nisu precizno definisane. Sam Golob je kazao kako nisu klasična stranka, te da nemaju stranački disciplinu, niti je misle pimjenjivati.

- Pojedince procjenjujemo po stručnosti i znanju i članska iskaznica neće biti uvjet za funkcije - kazao je Golob.

Prof. dr. Zijad Bećirović ističe kako će se najavljene promjene Goloba u slovenačkoj unutrašnjoj i vanjskoj politici odraziti i na BiH.

- Nažalost, politika Janeza Janše nije bila prijateljska prema BiH i otvoreno je djelovao protiv BiH od "non papera", koji se pripisuju njemu, pa sve do savezništva sa zvaničnim Zagrebom i Budimpeštom usmjerenog prema BiH – pojašnjava Bećirović i dodaje:

VEZANI TEKST - Novo lice na političkoj sceni: Ko je Robert Golob, novi premijer Slovenije

 

- To je bilo najvidljive kroz obavještajnu operaciju "Kula", koja je usmjerena protiv Vlade Federacije BiH i federalnog premijera Fadila Novalića s ciljem rušenja ekonomskog sistema Federacije BiH u kojem se odvija tri četvrtine ekonomskih tokova kao faze ka konačnom rušenju BiH i njenom nestanku.

Iako predstavljen kao novo lice u politici, Golob je zapravo oduvijek tu i bio, posredno ili neposredno. On je već bio državni sekretar u vrijeme Janeza Drnovšeka, bivšeg predsjednika Slovenije i predsjednika Predsjedništva SFRJ, a kasnije i potpredsjednik stranke gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Najveći napredak Golob je ostvario za vrijeme Janšinog vladanja i proboja Igora Bavčara, Golobovog saradnika, u elektroenergetiku.

No Golob je dobro poznat i bh. javnosti. Naime, on je bio čovjek koji je, uz nekadašnjeg sarajevskog trgovca oružjem Nihada Spahalića vodio projekt izgradnje hidroelektrana na Neretvi, preko njihove zajedničke firme Intrade energija.

Intrade energija je u to vrijeme bili dio plejade Golobovih energetskih firmi. Ona je tada bila u vlasništvu firme IG Investicijski inženjering, koja je pak bila u stopostotnom vlasništvu Istrabenz Gorenja, a obje je vodio Robert Golob. Iako je tada Spahalić nastojao prikriti slovensku umiješanost, te se predstavljao kao vlasnik, mediji su ipak razotkrili pravog vlasnika.

VEZANI TEKST - Tanja Fajon: Ostvarili smo cilj, povedimo Sloveniju novim putem

 

Tada je u javnosti buknula snimka Spahalića na kojoj on pojašnjava sagovorniku da je svog partnera Goloba nagovorio da prihvati 15 posto. Ovaj postotak odnosio se na vlasništvo u bh. firmi, koje se trebalo smanjiti kako bi Intrade energija mogla dobiti koncesiju za posao s hidroelektranama. Koncesije su tada vrijedile i do 300 miliona eura.

Intrade energija i dalje je u slovenskim rukama.

No Bećirović ističe kako Golob nije bio ključna osoba u pregovorima, već Bavčar kao predsjednik uprave.

- Golob je bio direktor jedne od firmi kćerki u okviru Istrabenza, čak nije bio ni član uprave tako se o tome odlučivalo u višim menadžerskim krugovima od onih gdje je on tada pripadao – zaključio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.