Riječ je o Tariku Biberoviću, 22-godišnjem bek šuteru koji je prije dva mjeseca izabran za 56. picka na NBA draftu od Memphis Grizzliesa.

Ovaj košarkaš rođen 28. januara 2001. godine u Zenici karijeru je počeo 2016. godine u redovima Sparsa, a dvije godine nakon toga napustio je BiH i karijeru nastavio u redovima Fenerbahčea, s kojim je 2022. godine postao prvak Turske.

Bio je član i kadetske selekcije BiH (do 16 godina) na Evropskom prvenstvu 2016. godine.

U našu reprezentaciju ga je 2018. godine pozivao Vedran Bosnić, ali je Biberović odbio poziv tadašnjeg selektora.

- Biberović je bio na širem spisku, ali se nikome nije javljao - kazao je prije pet godina Bosnić.

Svojevremeno je bio među najtalentovanijim košarkašima Evrope, a to govori i podatak da je već kao tinejdžer imao minutažu u velikom Fenerbahčeu.

VEZANI TEKST - Pojačanje na pomolu: Košarkaš Memphisa bi mogao zaigrati za Zmajeve

Biberović je dolaskom u Fener promijenio sportsko državljanstvo i postao turski igrač. Međutim, zvanično nije nastupao niti za jednu selekciju Turske.

Visok je 201 centimetar. U protekloj sezoni Eurolige u 12 nastupa bilježio je prosjek od 10,7 minuta i 2,9 poena.

U prvenstvu Turske upisao je 24 meča. Na terenu je provodio prosječno 15 minuta i ubacivao 5,3 poena.

Ono što je prednost Bosne i Hercegovine je FIBA pravilnik prema kojem Biberović može da se "vrati" u administrativni prostor kao bh. igrač jer bi to bio njegov povratak u zemlju porijekla.

Ukoliko Košarkaška federacija Turske ne bi imala ništa protiv, šanse za pozitivan ishod bile bi veće da se odobri ovaj reprezentativni "transfer".