open-navfaktor-logo
search
SAD
Ko je Zahid Quraishi, prvi musliman kojeg je Biden nominovao za saveznog sudiju
Joe Biden, predsjednik SAD-a, nominovao je prvog muslimanskog saveznog sudiju u historiji zemlje za Okružni sud SAD-a. Njegov izbor treba potvrditi Senat.
31.03.2021. u 13:38
get url
text
Zahid N. Quraishi

A ko je Zahid Quraishi?

Rođen u New Yorku, a odrastao u New Jerseyju, Quraishi je diplomirao na John Jay koledžu za krivično pravo 1997. godine i doktorirao na Pravnom fakultetu Rutgers 2000. godine, gdje je bio glavni urednik časopisa Rutgers Journal of Computer and Technology Law i član Rutgers Moot Court Boarda.

Quraishi, pakistanskog porijekla, također je bio prvi musliman koji je služio kao američki sudija za prekršaje u New Jerseyju u okrugu Trenton. Na tu je poziciju bio imenovan 3. juna 2019. godine.

Prije imenovanja 2019. godine radio je u jednoj od najvećih pravnih firmi Riker Danzigu. Njegova se praksa fokusirala na krivičnu odbranu kada je u pitanju finansijski kriminal, interne korporativne istrage i složene građanske parnice.

VEZANI TEKST - Biden nominovao prvog muslimanskog američkog saveznog sudiju

Prema biografiji koja se može pronaći i na web stranici Pravnog fakulteta Rutgers, Zahid je imao veliko iskustvo u privatnoj praksi. Redovno je vodio složene parnice pred saveznim i državnim sudovima u ime korporacija i njihovih službenika, direktora i zaposlenih.

Zahid je zastupao kompanije i pojedince u vezi sa krivičnim istragama koje uključuju kršenje zakona o vrijednosnim papirima, prevare u zdravstvu, pranje novca, računarske zločine, zakone o zaštiti životne sredine, javnu korupciju i porezne zakone. Njegova praksa se također proširila na zastupanje korporacija i pojedinaca u složenim federalnim i državnim parnicama.

Kao glavni direktor za raznolikost u kompaniji Riker Danzig, Zahid je pružio vođstvo u unapređivanju vrijednosti kompanije o raznolikosti i inkluziji i preuzeo ukupnu odgovornost za nadgledanje njenih ciljeva raznolikosti i inkluzije.

Prije nego što se pridružio Rikeru, Zahid je više od pet godina služio kao pomoćnik američkog državnog advokata za okrug New Jersey. Sudio je u brojnim federalnim krivičnim predmetima koji uključuju javnu korupciju, finansijske prevare, krivokletstva, narkotike.

Prethodno je zastupao Sjedinjene Države kao pomoćnik glavnog branioca i advokata pri Ministarstvu za nacionalnu sigurnost. Također je služio kao vojni tužilac i postigao je čin kapetana. U vojsci je Zahid bio dodijeljen Prvoj pješadijskoj diviziji stacioniranoj u Njemačkoj i raspoređen u Irak kao podrška operaciji Iračka sloboda 2004. i 2006. godine prije nego što je časno otpušten.

Ranije u svojoj karijeri, Zahid je radio kao parnični saradnik u LeBoeufu, Lamb, Greene & MacRae, LLP i bio je službenik časnog Edwina H. Sterna, predsjedavajućeg sudije Vrhovnog suda New Jersey - apelacionog odjeljenja (u penziji).

Zahid je prethodno služio kao povjerenik nekoliko istaknutih organizacija koje su uključivale Udruženje saveznih advokata New Jerseyja, Udruženje pravnika krivične odbrane New Jerseyja i Udruženje bivših advokata Američkog tužilaštva (DNJ).

U njegovom pravnom polju prepoznali su ga u nekoliko komora u SAD-u. Dobitnik je i nekoliko nagrada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.