KO SDA HNK najoštrije osuđuje kriminalni čin protiv Harisa ef. Pobrića

objavljeno: 12.07.2018. u 19:59

Kantonalni odbor SDA HNK najoštrije osuđuje vandalski čin koji se dogodio 11.jula 2018.godine u mostarskom naselju Podhum.

Tom prilikom je opljačkan i demoliran stan imama IZ Mostar Harisa ef. Pobrića, te mu pričinjena veća materijalna šteta.

- Kantonalni odbor SDA HNK najoštrije osuđuje ovaj kriminalni čin, koji je bio usmjeren s ciljem oštećenja i otuđenja imovine vjerskog službenika Islamske zajednice Mostar Harisa ef. Pobrića. Nedopustivo je da se u Mostaru, koji kao grad pretendira da bude centar kulturnih, turističkih i brojnih drugih događaja u južnom dijelu BiH dešavaju ovakvi barbarski događaji, prvenstveno napadi na vjerske službenike bilo kojih konfesija, njihovu imovinu i sigurnost njihovih porodica. Zabrinjavajući je podatak da je ovo četvrti napad na imovinu efendije Pobrića u mjestu Podhum, a da pri tom ni jedan prethodni takav slučaj nije rasvijetljen i procesuiran - saopćeno je iz KO SDA HNK-a.

U saopćenju je navedeno da ovaj Kantonalni odbor SDA traži od nadležnih organa, tačnije MUP-a HNK hitno rasvjetljavanje aktera ovog vandalskog čina. Također, apeliraju da se u rješavanje ovog slučaja uključi pravosudni sistem, kao i sigurnosne agencije BiH, jer, kako kažu, evidentno je da za to postoji potreba.