open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo zastupnika
KO SDA USK: Ignorirajući Zaključak Skupštine, MUP na štetu građana provodi Zakon o oružju i municiji
U maju ove godine Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je Zakon o oružju i municiji USK. Kroz parlamentarnu proceduru zastupnici su ukazali na određene nedostatke, koji se prije svega ogledaju u rigoroznim odredbama spram vlasnika oružja u slučaju kašnjenja sa upućivanjem zahtjeva za produženje dozvole za posjedovanje ili nošenje oružja.
03.11.2021. u 19:12
get url
text

U tom smislu, Klub poslanika Stranke demokratske akcije je svoju podršku Zakonu uvjetovao usvajanjem Zaključka kojim je definirana obaveza Uprave policije USK da pri implementaciji Zakona 15 dana prije isteka dozvole za posjedovanje ili nošenje oružja obavijesti vlasnike kako bi zahtjev za produženje pravovremeno podnijeli nadležnom organu.

- Proteklih dana je sve više izdatih prekršajnih naloga građanima Unsko-sanskog kantona zbog kašnjenja sa podnošenjem zahtjeva za produženje navedenih dozvola i to u iznosu od 1000 KM, bez da su prethodno obaviješteni kako je propisano skupštinskim zaključkom. Posebno je to besmisleno kada se u obzir uzme činjenica da većina oružja u vlasništvu naših građana na tržištu vrijedi manje od iznosa novčane kazne - navode iz SDA USK, te dodaju:

- Nije novina to što vladajuća kantonalna garnitura degradira Skupštinu Unsko-sanskog kantona, u ovom slučaju neprovođenjem jednoglasno usvojenih Zaključaka, ali je novina da se na ovakav način trenira strogoća nad građanima uz ozbiljno finansijsko opterećenje i prijetnju oduzimanjem oružja - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.