open-navfaktor-logo
search
"Rad je odmor..."
Ko se sjeća borosana, simbola jugoslovenske radne žene ili birtijaškog seksipila
Ko se sjeća borosana? Ili ih možda i sada imate, ali u nekoj modernoj verziji?
09.02.2020. u 16:54
get url
text

Ženska obuća poznata kao borosana bila je simbol jugoslovenske radne žene. Uglavnom su bile namijenjene ženama u bivšoj državi koje su cijeli radni dan provodile stojeći, a poslodavci su čak bili i kažnjavani u skladu sa tadašnjim zakonima i pravilnicima po kojima su radile inspekcije, ukoliko bi ustanovile da radnice nemaju borosane na nogama. Takvi pravilnici su ostajali na snazi u nekim zemljama bivše Jugaslavije dugo nakon njenog raspada, iako se u praksi zapravo više nisu primjenjivali. 

Borosane su bile na naki način simbol emancipacije Jugoslovenke. Neki su skloni reći kako je u borosanama svaka ženska noga izgledala privlačno. One su bile obavezan dio radne uniforme i simbol birtijaškog seksipila, kako su ih mnogi doživljavali, a imajući u vidu da su ih nosile gotovo sve radnice u ugostiteljstvu. 

 

 

Međutim, borosane su osmišljene kao udobna obuća, manje-više s ciljem da koriste kao neka vrsta ortopedske obuće za žene koje su radile u trgovinama, ugostiteljstvu, kao spremačice, medicinske sestre... Bile su uglavnom platnene, bijele ili tamno plave boje. 

Iz krajnosti u krajnost - borosane su proglašavane ili oličenjem neukusa, ili simbolom seksipila i elegancije. Činjenica je da su ih kasnije, čak i u novije vrijeme, "kopirale" mnoge svjetske modne kuće. Doduše, te nove borosane izgledale su moderno i urbano. 

One prvobitne iz vremena Jugoslavije prodavale su se pod sloganom "Rad je odmor cijelog dana u obući borosana". 

 

 

-Borosana je na tržištu od davne 1968. godine. Razvijao ju je otprilike jednu godinu tim stručnjaka na čelu s dr. Brankom Strinovićem, ortopedom iz Zagreba. Borosana je stvorena prema anatomskim svojstvima ženskog stopala čime se postigla uspješna kontrola svih njegovih bitnih dijelova. Bila je to isključivo namjenska obuća kreirana za žene koje dugo stoje ili mnogo hodaju. U prvim godinama proizvodnje dnevno se proizvodilo 1600 pari borosana, dakle, više od 200 hiljada pari tokom prvih godina. Proizvodile su se samo u bijeloj i plavoj boji, a crne borosane pojavile su se krajem 80-ih. Sredinom 70-ih i početkom 80-ih proizvodnja borosane dostiže svoj maksimum. Tokom jedne smjene, za osam radnih sati, proizvodilo se čak 1.000 pari, što je godišnje prelazilo 500.000 pari. Nakon uspješnog redizajna startasica, 2008. godine odlučilo se i borosanama dati novi dizajn platna. Tako je borosana do tada poznata samo kao radna obuća, postala poželjan modni ali i izazito udoban modni dodatak. Ako nije Borovo, nije borosana - piše na zvaničnoj web stranici Borova. 

Ovu obuću je, dakle, proizvodio Jugoslavenski kombinat gume i obuće Borovo iz Vukovara.

Nezavisno od pojedinačnog ukusa svakog posmatrača, borosane su ostale simbol radne žene iz tog vremena. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.