open-navfaktor-logo
search
Pišu historiju
Ko su dame koje će suditi Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru
Stephanie Frappart (Francuska), Salima Mukansanga (Ruanda) i Yoshimi Yamashita (Japan) ispisat će historiju na Svjetskom prvenstvu u Kataru, koje će se igrati od 20. novembra do 18. decembra.
16.11.2022. u 21:34
get url
text

Njih tri su na listi sudija za Mundijal, što znači da će prvi put u 92-godišnjoj historiji svjetskih prvenstava utakmice suditi žene. Osim Frappart, Mukansanga i Yamashita na listi su i tri pomoćnice. To su: Brazilka Neuza Back, Meksikanka Karen Diaz Medina, te Amerikanka Kathryn Nesbitt.

Svakako da je najpoznatija od njih Francuskinja Frappart, koja je do sada mnogo puta sudila muškarcima.

- Stvarno sam dirnuta jer ništa ne može biti veće od Svjetskog prvenstva. Više nije riječ o tome kojeg ste spola. Radi se o vašoj sposobnosti - kazala je oduševljena Frappart.

Ona je već ranije ispisala historiju - 2019. godine, kada je postala prva žena koja je sudila u francuskoj Ligue 1.

Sudila je i evropski Superkup 2019. između Liverpoola i Chelseaja, a prije dvije godine je postala prva žena koja je sudila u Ligi prvaka, a zatim finale francuskog Kupa ove godine.

Yamashita, koja je dvije godine mlađa od Frappart, imala je sličan uspon do elitnog razreda japanskog fudbala, a postala je i prva žena koja je sudila utakmicu azijske Lige prvaka 2019.

Početkom ove godine prešla je u profesionalce, odustajući od posla fitness trenera koji je dotad radila honorarno.

Yamashita je za AFP rekla da je suđenje na Svjetskom prvenstvu velika odgovornost.

- Na Bliskom istoku jedva da ima žena među sudijama, pa bih voljela da vidim tu promjenu, uz Svjetsko prvenstvo u Kataru kao katalizator - rekla je Yamashita, dodavši kako nikada nije mislila da će joj se pružiti ovakva prilika.

Mukansanga (34) je nekada sanjala o tome da postane profesionalna košarkašica, ali je već s 20 godina sudila u domaćoj ženskoj fudbalskoj ligi u svojoj zemlji.

Sudila je na Olimpijskim igrama u Tokiju, Svjetskom prvenstvu za žene, afričkoj Ligi prvaka za fudbalerke, a ove je godine postala prva žena koja je vodila utakmicu na afričkom Kupu nacija.

Prelaskom u profesionalce 2008. godine Neuza Back je napredovala iz godine u godinu i to u sportu kojim dominiraju muškarci. Priznaje da je bila žrtva "kompromitirajućih situacija":

- U situacijama kada se predrasude javljaju na prikriven način, kroz neukusne šale ili poglede, jednostavno sebi kažem da me ono što se o meni misli ili govori ne dotiče. Nije da me ne boli, ali moram se nositi s tim i ne biti žrtva svaki put, čak iako su ovakve epizode sve rjeđe.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Neuza Back (@neuzaback)

O nastupu dama na Mundijalu govorio je i Pierluigi Collina, predsjednik FIFA sudijske komisije.

- Ovime se dovršava proces koji smo počeli prije nekoliko godina uvođenjem sutkinja na utakmice muškaraca, prvo juniora, a zatim i seniora. Sve one su zaslužile mjesto na Svjetskom prvenstvu jer stalno sude na visokoj razini. Kao i uvijek, naš izbor sudija se temelji prvenstveno na kvaliteti - izjavio je Collina.

Šest žena koje će suditi Mundijal u Kataru je presedan, ali to i dalje ostaje vrlo mali broj od 129 sudija odabranih za Svjetsko prvenstvo - 36 glavnih, 69 pomoćnih i 24 VAR sudija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.