open-navfaktor-logo
search
Hrvatski zavod
Ko su zaraženi koronavirusom: Objavljena analiza prema zanimanjima, jedna grupa je najrizičnija
Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je na uvid klasifikaciju zaraženih koronavirusom po zanimanjima koja se koristi na međunarodnom nivou.
27.04.2020. u 11:12
get url
text

Odgovor o zanimanju nije obavezan, tako da je za 588 osoba od ukupno 2.049 navedenih, navedeno kako im je zanimanje nepoznato, javlja Jutarnji list.

Iako nisu vidljiva pojedinačna zanimanja kao što su ljekar, pekar, vozač ili građevinar, Jutarnji list kaže kako je vidljivo da je, primjerice, u kategoriji uslužnih djelatnosti i trgovine zaraženo 236 osoba. Građevinari su također radili, a podvedeni su u dvije grupe, jedna je "zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji", a druga nosi ime "jednostavna zanimanja". U te dvije grupe ima ukupno 72 zaraženih, što bi moglo potvrditi sve raširenije uvjerenje da se virus teško širi na otvorenom prostoru.

Četvrtina zaraženih su penzioneri (490), a samo 16 od ukupnog broja zaraženih je nezaposleno. Zaražena su i 202 naučnika, 46 školaraca i 29 djece vrtićkog uzrasta. Za čak 588 nije poznato zanimanje. 

- Ono što je važno za napomenuti jest da ukupan broj oboljelih je nešto veći od broja oboljelih koji su službeno objavljeni, jer među ovima u našoj bazi nisu samo potvrđeni slučajevi već ima vjerovatnih slučajeva (to su oni koji nisu laboratorijski dokazani), a ima i prijava koje su još u obradi, tj. možda budu po završetku obrade potvrđeni, a možda budu odbačeni (tj. možda se pokaže da nisu pozitivni na COVID-19). Međutim, ti vjerovatni slučajevi i slučajevi koji su još u obradi ne utječu bitno na strukturu oboljelih po zanimanju - rekao je za Jutarnji list voditelj epidemiološke službe HZJZ-a Bernard Kaić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.