open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Ko sve ulazi u općinska vijeća u KS: Bivši ministri i sportisti dobijaju mandate, neki žestoko podbacili
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine još nije objavila potpune rezultate Lokalnih izbora za sve lokalne zajednice. U nekim sredinama je brojanje glasova okončano, dok su u nekim objavljeni rezultati na osnovu manje od 50 posto obrađenih biračkih mjesta.
19.11.2020. u 14:26
get url
text
Lokalni izbori 2020

Stari Grad

Takva sredina je Stari Grad Sarajevo, za koju je CIK objavio podatke tek na osnovu 45,46 posto obrađenih biračkih mjesta. Faktor raspolaže nešto ažurnijim podacima, prema kojima je najveći broj glasova u toj općini osvojio NBL, njih 3.333.

Druga je SDA, koja je prikupila 3.209 glasova, a najviše njih je osvojio nosilac liste i aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka. Za Skaku je glasalo 2.129 glasača, a slijedi ga Vedad Deljković sa 938 glasova. Nađa Berberović-Dizdarević, unuka prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, osvojila je 490 glasova.

Narod i pravda je osvojila 2.400 glasova, što znači sigurna mjesta u Općinskom vijeću za nosioca liste Damira Saračevića, ali i za Almedina Miladina, bivšeg vijećnika SDP-a koji je izbačen iz te stranke nakon što pri izboru gradonačelnika Sarajeva nije glasao po nalogu SDP-a.

U Općinskom vijeću bi mandat trebala dobiti i Almedina Zukorlić-Pašalić, izvršna sekretarka BANU-a, organizacije kojoj je njen stranački šef Elmedin Konaković u svojstvu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo dodijelio 60.000 KM.

VEZANI TEKST - Pozvali smo BANU da pitamo zašto im je Konaković dao novac, javila nam se kandidatkinja NiP-a

SDP je, s druge strane, do sada prikupio 1.688 glasova, a mandat je izvjestan za nosioca liste i bivšeg kantonalnog ministra Malika Garibiju.

Naša stranka je, prema posljednjim podacima, osvojila 1.039 glasova, a mjesto bi u Općinskom vijeću mogao dobiti Vibor Handžić, koji se sa 35. mjesta na listi probio na drugo. Ukoliko u konačnici dobije mandat, teško je povjerovati da će ga i prihvatiti, s obzirom na to da je Handžić trenutno član Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo.

Prag bi trebao preći i SBB, čiju listu je predvodio aktuelni kantonalni ministar obrazovanja Anis Krivić. Krivić je trenutno drugi po broju osvojenih glasova, a nije nemoguće ni da prihvati mandat, uzimajući u obzir najavljenu smjenu Vlade Kantona Sarajevo.

Izborni prag su, za sada, prešli još Platforma za progres, Savez za Stari Grad i LDS.

Centar

U Centru su, prema podacima CIK-a, obrađena gotovo sva biračka mjesta, a najviše glasova, njih 5.500, osvojila je Narod i pravda.

Nosilac liste te stranke je Sejad Đozo, profesor odbrane i sigurnosti koji trenutno obnaša dužnost rukovodioca Sektora za razvoj, marketing i komercijalne poslove KJP Tržnice Sarajevo. U prošlom mandatu je bio član SDA.

Drugi po broju glasova u Narodu i pravdi je Jasmin Ademović, sin Kemala Ademovića i bivši direktor Marketinga EYOF-a. Mandat bi mogla dobiti i Senada Bosno, bivša vijećnica SDA, uposlenica Centra za sport i rekreaciju i donedavna direktorica KJU "Porodično savjetovalište".

VEZANI TEKST - Potpredsjednica NiP-a ne žali novac: Za novi telefon iz budžeta dato 1.600, a za fotografije gotovo 1.500 KM

Tik iza Bosno je Haris Bašić, bivši ministar privrede Kantona Sarajevo i nekadašnji šef Kabineta Bakira Izetbegovića u Predsjedništvu BiH.

Dakle, Narod i pravda nam je donijela velike promjene u Centru. Odmah iza njih po broju glasova je Naša stranka, kojoj je povjerenje poklonilo 4.719 glasača.

Najveći broj glasova je osvojila Amra Zulfikarpašić, njih 1.184, a slijedi je generalni sekretar te stranke Nihad Uk sa 813 osvojenih glasova.

SDA je osvojila 4.568 glasova, a najviše njih je pripalo Lajli Ćosović (1.311), iako je bila peta na listi. Nosilac liste Velija Katica je osvojio 1.129 glasova.

SDP je prikupio 2.565 glasova, a mandat je izvjestan za aktuelnog vijećnika i predsjednika SDP-ove općinske organizacije u Centru Denisa Challengera, koji je osvojio 978 glasova. Benjamin Isović, sin legendarnog Safeta Isovića, drugi je sa 511 osvojenih glasova. Doktor Dragan Stevanović je na trećem mjestu sa 508 glasova.

Platforma za progres je osvojila 1.516 glasova, a SBB 1.179 i mandat bi trebao dobiti aktuelni ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko. Drugi po broju glasova je Sulejman Haljevac Memo, dok je aktuelna federalna ministrica okoliša i turizma i državna zastupnica Edita Đapo osvojila tek 146 glasova.

VEZANI TEKST - Ministri, državni i kantonalni zastupnici na vijećničkim listama: Postoji li odgovornost prema glasačima?

Dervo Sejdić je osvojio 138 glasova, a aktuelni direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić tek 87 glasova.

Izborni prag je prešla i koalicija Demokratske fronte i Građanskog saveza, a najveći broj glasova je osvojio Dženan Muminović. Miro Lazović je osvojio 261 glas.

Novo Sarajevo

I u Novom Sarajevu je najviše glasova osvojila Narod i pravda, kojoj su povjerenje dala 6.562 glasača. Nakon 93 posto obrađenih biračkih mjesta, najviše glasova u toj stranci je dobio aktuelni općinski i gradski vijećnik Srđan Srdić. Za njega su glasala 6.562 glasača. Srdić je prošli mandat osvojio kao kandidat Demokratske fronte, ali je u međuvremenu isključen iz te stranke zbog odluke da u Gradskom vijeću podrži Abdulaha Skaku za gradonačelnika Sarajeva.

Naša stranka je osvojila 3.902 glasa, a najviše njih, tačno 698, pripalo je aktuelnom vijećniku Robertu Plešeu.

SDA je osvojila 3.737 glasova, a najviše je pripalo nosiocu liste Hazimu Bahtanoviću, za kojeg je glasalo 1.028 glasača.

Da svoj glas daju SDP-u odlučilo je 2.506 glasača, a na listi te stranke je najviše glasova dobio Elvedin Korora. Iako je bio deseti na listi, 501 osvojeni glas mu je omogućio da bude prvi po broju osvojenih glasova.

Prag su još prešli Platforma za progres, NBL, koalicija Demokratske fronte i Građanskog saveza, te SBB.

Novi Grad

U Novom Gradu je CIK objavio na osnovu 76,13 posto obrađenih biračkih mjesta. Najviše glasova je osvojila SDA.

Za tu stranku su glasala 8.282 glasača, a najviše njih je prikupio bivši direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Nezir Hadžić, koji je prikupio 3.167 glasova. Bivši golman Željezničara i fudbalske reprezentacije BiH Adnan Gušo je deseti po broju glasova, s obzirom na to da mu je povjerenje poklonilo 1.118 glasača.

Narod i pravda je osvojila 7.955 glasova, a najviše njih je prikupio nosilac liste Alem Logo (2.137). Bivši vijećnici SDA Mirza Selimbegović i Toni Vukadin su na drugom, odnosno na trećem mjestu po broju glasova u toj stranci.

Platforma za progres je osvojila 2.348 glasova, a SDP 2.313. Sljedeći je BOSS sa 1.293 glasa, zatim SBB sa 1.196, te koalicija Demokratske fronte i Građanskog saveza sa 1.141 glasom. Prag je prešao i USD sa 1.040 glasova.

Ilidža

Kada je Općina Ilidža u pitanju, CIK je objavio podatke na osnovu 83,16 posto obrađenih biračkih mjesta. Prema nešto ažurnijim podacima Faktora, najviše glasova, njih 8.384 je osvojila SDA.

Narod i pravda je osvojila 8.283 glasa, a SDP 2.239. Naša stranka je osvojila 1.307 glasova, a Platforma za progres 1.176.

Prema raspoloživim podacima, prag je prešla i Prva stranka sa 1.008 glasova, te NBL sa 921 glasom.

Trnovo, Hadžići, Vogošća, Ilijaš

U Trnovu je situacija jasna. Prva je SDA sa 1.496 glasova, drugi je SDP sa 202 glasa, a treća Narod i pravda sa 163 osvojena glasa.

Prag je prešao nezavisni kandidat Munib Torlak, za kojeg je glasalo 96 glasača, a 20 glasova manje je dobila Demokratska fronta.

U Hadžićima je prag prešlo sedam stranaka, a najviše mandata će imati SDA, za koju je glasalo 4.698 glasača. Narod i pravda je osvojila 2.907 glasova, Nezavisni blok 875, SDP 811, Stranka za BiH 452, BPS 399, te Platforma za progres 371 glas. Demokratska fronta, Naša stranka i SBB nisu uspjeli preći izborni prag.

U Vogošći je osam stranaka prešlo prag, a najviše glasova, njih 4.208, dobila je SDA. Druga je Narod i pravda sa 2.429 glasova, a SDP treći sa 1.209.

U Općinskom vijeću Vogošća bit će još vijećnici iz koalicije Demokratska fronta – Građanski savez, NBL-a, Naše stranke, Platforme za progres i SBB-a.

U Ilijašu su, na osnovu 87,88 posto obrađenih biračkih mjesta, prag prešle četiri stranke. SDA je osvojila 3.770 glasova, Narod i pravda 2.680, SDP 969, te SBB sa 579 glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.