open-navfaktor-logo
search
Velike štete
Ko uništava dječija igrališta u općini Centar
Drastičniji primjeri takvog destruktivnog ponašanja su vidljivi u parku Jezero-Betanija gdje su u protekla tri dana gotovo u potpunosti uništena dva dječija igrališta
08.07.2019. u 12:50
get url
text

U okviru projekta izgradnje ciciban igrališta koji Općina Centar Sarajevo provodi kontinuirano, u budžetu ove lokalne zajednice planira se na stotine hiljada maraka. Veliki dio tog novca iskorišten je za izgradnju i opremanje sportskih ploha i dječijih igrališta formiranih na javnim površinama, a od te sume sve više se ulaže u obnovu i rekonstrukciju igrališta devastiranih zbog vandalizma pojedinaca. 

Na području općine Centar u posljednje dvije godine izgrađeno je 20 ciciban igrališta raspoređenih u svih 18 mjesnih zajednica.

Nažalost, ove uređene javne površine su izložene stalnom devastiranju i uništavanju, a česte su i pojave otuđivanja dijelova parkovskog mobilijara. Gotovo svakodnevno se susrećemo sa polomljenim vrtuljcima, oštećenim toboganima i sjedalicama ljuljački, devastiranim drvenim klupama i betonskim postoljima za klupe. Drastičniji primjeri takvog destruktivnog ponašanja su vidljivi u parku Jezero-Betanija gdje su u protekla tri dana gotovo u potpunosti uništena dva dječija igrališta.

Ko su vandali koji uništavaju igrališta, koji su njihovi motivi, a na kraju da li ova lokalna zajednica više treba ulagati u sanaciju igrališta i trošiti novac građana?

{$galerijaFotografija}

Posebna priča je da su stotine hiljada maraka utrošene na popravku mogle biti uložene u druge svrhe, izgradnju novih sportskih ploha i igrališta, zelenih površina, komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu...

Stoga je, osim zakonskog regulisanja ove oblasti i preciziranja nadležnosti, potrebno angažovanje šire društvene zajednice, prvenstveno na preventivnom djelovanju i utjecaju na svijest mladih kako bi čuvali i štitili lijepo uređene javne površine za rekreaciju. U suprotnom, zaista će se postaviti pitanje opravdanosti daljnjeg ulaganja u izgradnju oaza mira za najmlađe stanovnike općine Centar. 

Pozivamo vandale da pokažu hrabrost i da iz okrilja noći izađu na svjetlo dana, a sve savjesne građane koji vole ovaj grad da pomognu ovoj lokalnoj zajednici u organiziranom sprečavanju daljnjeg nasilničkog ponašanja, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Općina Centar, uništena igrališta 08.07.2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.