open-navfaktor-logo
search
Turski ambasador
Koc: Cilj nam je da trgovinska razmjena Turske i BiH dosegne milijardu dolara godišnje
Ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc na redovnoj sesiji Kruga 99 održanoj u nedjelju u Sarajevu govorio je o temi "Inicijative Republike Turske u stabiliziranju Bosne i Hercegovine
23.06.2019. u 13:10
get url
text

Turska će ovaj svoj iskreni pristup Bosni i Hercegovini i njezinom suverenitetu, teritorijalnom integritetu, jedinstvu, prosperitetu, napretku nastaviti i u budućnosti, zaključeno je na redovnoj sesiji Kruga 99, održanoj u nedjelju u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

O temi "Inicijative Republike Turske u stabiliziranju Bosne i Hercegovine" govorio je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc. 

Koc je kazao kako su Turska i BiH dvije zemlje koje povezuje mnogo toga, čiji su odnosi duboki i oslanjaju se na historiju i tradiciju.

Podsjetio je kako je Turska Bosni i Hercegovini uvijek bila jedan od najiskrenijih prijatelja, a jedan od razloga te srdačnosti i iskrenosti su i historijske veze dvije zemlje.

- Kada govorimo o stabilnosti, prije svega govorimo o političkoj i ekonomskoj stabilnosti, a Turska svojom politikom i pristupom je u mnogo različitih dimenzija dala doprinos ukupnoj stabilnosti u BiH. Jedan od ključnih elemenata ovoga je svakako naša snažna podrška BiH i njezinom opredjeljenju i putu prema Evropskoj uniji (EU) - rekao je Koc.

Dodao je i kako Turska, kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i kao jedan od aktera Vijeća i u tom smislu doprinosi stabilnosti BiH.

Podsjetio je i kako turski vojnici koji su u okviru EUFOR-ovih snaga u BiH, sa svoje strane doprinose stabilnosti BiH.

Koc je kazao kako dobri i veoma intenzivni odnosi između dvije zemlje mogu se vidjeti i u dinamičnim i intenzivnim susretima na svim nivoima.

Osvrnuo se i na nedavnu posjetu članova Predsjedništva BiH Turskoj kada su potpisana dva značajna dokumenta (Revidirani sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske i sporazum vezan za izgradnju brze ceste Sarajevo-Beograd), a označavaju iskrenost kojom svojim odnosima pristupaju dvije zemlje i želju za boljom regionalnom saradnjom.

- Turska će ovaj svoj iskreni pristup BiH i njezinom suverenitetu, teritorijalnom integritetu, jedinstvu, prosperitetu, napretku nastaviti i u budućnosti. Konkretno, to pokazuje i aktivnostima i projektima koje su realizirale značajne organizacije i institucije Republike Turske koje u različitim oblastima djeluju u BiH - rekao je Koc. 

Dodao je kako intenzivno sarađuju s institucijama u BiH, a u cilju intenziviranja trgovinske razmjene i investicija. 

- Cilj nam je da naša trgovinska razmjena dosegne vrijednost od milijardu dolara godišnje, a zajednički radimo na tome kako privući i podstaknuti veće investicije privrednika iz Turske u Bosnu i Hercegovinu - rekao je Koc. 

Poručio je kako nikada ne zaboravljaju da je stabilnost BiH jednaka stabilnosti u regionu, na cijelom kontinentu, a utiče i na stabilnost u Turskoj. 

Koc je rekao i kako su tripartitni mehanizmi saradnje, ne samo onaj Turska-BiH-Srbija nego i Turska-BiH-Hrvatska, odraz želje Turske da širim dijalogom i iskrenošću u pristupu saradnji u regionu daju svoj doprinos, jer su to idealne prilike da se neke stvari na mnogo direktniji način postave i o njima razgovara, ali i ponude rješenja.

- Smatramo da su i jedan i drugi mehanizam za nas od izuzetne važnosti i želja nam je da ih, ne samo održimo u životu, nego i da ih održimo veoma aktivnim u budućnosti - rekao je Koc.

Dodao je kako postoje konkretniji rezultati rada tripartitnog mehanizma, te podsjetio kako je na jednom od sastanaka na nivou ekonomske trilaterale između Turske, BiH i Srbije, odlučeno da se formira zajedničko privredno predstavništvo u Turskoj.

- Vjerujem kako ne postoji prepreka ni problem koji se uz dobru volju i dijalog ne mogu riješiti. Smatram da trebamo iskoristiti svaku mogućnost, platformu, bilo da je riječ o međunarodnim inicijativama za pojedine regione ili tripartitnim mehanizmima saradnje, moramo svaku platformu iskoristiti za otvorenost, iskrenost i dijalog, jer nema problema koji dijalog ne može riješiti - rekao je Koc.

Dodao je kako je BiH lijep primjer kako živjeti, kreirati i biti produktivan u toleranciji i suživotu.

- Smatramo da može biti primjer za sve druge zemlje u svijetu i želimo da jedna takva BiH bude stabilna, nastavi se razvijati i da mi tome damo svoj doprinos - rekao je Koc. 

Naveo je primjere poplava koje su 2014. pogodile BiH, a kada je Turska odmah pružila pomoć, kao i 15. juli 2016. godine kada su vojna lica odana terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO) pokušala izvesti državni udar u Turskoj, a BiH je saosjećala s turskim narodom i pokazala solidarnost. 

Upitan da prokomentariše današnje izbore u Istanbulu, Koc je kazao kako su izbori dio demokratskog procesa, kao i svugdje u svijetu, tako i u Turskoj.

Dodao je kako očekuje da proteknu u najboljem mogućem redu i ljudi slobodno izraze svoj izbor, a rezultati izbora donesu boljitak, napredak, ne samo Istanbulu nego i cijeloj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.