Koga nema, bez njega se može: Koji su izborni "favoriti" ispali sa stranačkih lista

objavljeno: 17.07.2018. u 20:34

Većina političkih stranaka u Bosni i Hercegovini objavile su ili su se u medijima pojavili nezvanični spiskovi za kandidatske liste za Opće izbore, koji će biti održani 7. oktobra. Na listama se uglavnom nalaze već poznata lica sa bh. političke scene, ali na iznenađenje mnogih, izostavljeni su neki od glavnih favorita za ovogodišnje izbore.

Predstavnici Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS) Centralnoj izbornoj komisiji predali su 9. jula svoje liste kandidata za predstojeće opće izbore. Na nivou kantona, ove dvije stranke izlaze sa odvojenim listama, dok na federalnom i državnom nivou nastupaju u koaliciji.

Razočarani u Komšića

Da su unutar DF-a već mjesecima ozbiljno narušeni odnosi, svjedoče i izborne liste. Damir Bećirović, aktuelni šef Kluba DF-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, nije se našao ni na jednoj kandidatskoj listi. Bećirović je ranije izjavio kako je to njegova odluka.

Na listama DF-a, odnosno koalicije DF-GS neće se naći ni dvije aktuelne zastupnice DF-a u Parlamentu BiH - profesorica Hanka Vajzović i Maja Gasal-Vražalica. Slično kao i Bećirović, Gasal-Vražalica je izjavila kako se ne slaže sa rukovodstvom svoje stranke, kao i da je odbila ponude nekih drugih partija koje su je htjele kandidovati.

- Ljudi su se više fokusirali na liste nego na ono što je bitno za BiH. To je bila lično moja odluka. Ja se ne uklapam u današnji model u DF-u koji je, rekla bih, "copy paste" od drugih partija. Postali smo ista stranka kao i druge. Sve se vrti oko pozicija i listi, vrlo se malo priča o programima i traženju pravih partnera – kazala je za N1 Maja Gasal-Vražalica.

Prema nezvaničnim informacijama, zastupnica DF-a u državnom Parlamentu Mensura Beganović će biti druga na listi u svojoj izbornoj jedinici, Vlatko Glavaš je navodno nosilac liste u svojoj izbornoj jedinici, Samer Rešidat je nosilac liste za Federalni parlament, kao i Nihad Čolpa, čiji je GS u koaliciji sa DF-om. Mahir Mešalić, zastupnik u Parlamentu FBiH iz DF-a će biti nosilac liste za Skupštinu Tuzlanskog kantona...

Na kandidatskim listama SDA za ovogodišnje izbore uglavnom su poznata imena, uz nekoliko manjih iznenađenja. Aktuelni federalni premijer Fadil Novalić, suprotno očekivanjima, nije se našao ni na jednoj listi, ostavši tako dosljedan svojoj izjavi da se ne planira kandidovati na Općim izborima.

Među nosiocima listi nema ni predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, a pretpostavka je da će on biti posredno biran u državni Dom naroda. Izetbegović je i ranije izjavio da se njegovo ime neće naći na listama. Kada je riječ o listama SDA najveću pažnju javnosti, očekivano, privuklo je ime aktuelne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebije Izetbegović, koja je druga na listi Izborne jedinice 11 za federalni Parlament.  

Nosioci kandidatskih lista SDP-a BiH uglavnom su već iskusni na političkoj sceni: Saša Magazinović, Damir Mašić, Segmedina Srna-Bajramović, Enver Bijedić, Zukan Helez... No, za neke od najistaknutijih članova te partije građani ove godine neće moći glasati.

Među njima je i Tatjana Ljujić-Mijatović, bivša članica Predsjedništva BiH i ovogodišnja dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, koja je odbila da je kandidiraju. Na listama SDP-a nema ni Slaviše Šućura, koji je također odustao od kandidature, navodno razočaran stanjem u stranci.

Nova-stara lica SBB-a

A jedno od donedavno najprepoznatljivijih lica SDP-a, bivši gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić, nakon što se u decembru prošle godine pridružio Našoj stranci, sada je nosilac liste te partije za Tuzlanski kanton.

Možda najveće iznenađenje ove godine priredio je SBB, među čijim su se nosiocima listi našle i neke osobe koje do sada nisu bile politički aktivne. Pored već poznatih lica kao što su Damir Arnaut, Edita Đapo i Ismir Jusko, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić ove je godine odlučio povjerenje pokloniti novim kandidatima, poput novinarke Sanele Prašović-Gadžo i sarajevskih ljekara Zlatka Kravića i Mirsada Kacile. 

Visoko na listama SBB-a našao se i bračni par Adisa Omerbegović-Arapović, koja je i potpredsjednica SBB-a, i Adis Arapović, šef Izbornog štaba SBB-a i dojučerašnji predstavnik nevladinog sektora u BiH.  

Mnoga prepoznatljiva lica SBB-a, koja su 2010. bili nosioci izbornih lista poput Ismete Dervoz, Adnana Bašića i tuzlanskog doktora Emira Kabila, više nisu članovi ove stranke.

VEZANI TEKSTLjekari, umjetnici, privrednici, zlatni ljiljani: Oni su napustili "superstabilni" SBB bježeći od Radončića