open-navfaktor-logo
search
Razvijanje kroz zabavu
Koje igračke za malu djecu razvijaju kreativnost i visok IQ?
Igračke su sastavni dio djetinjstva. Djeca se tokom ranih godina igraju igračkama kako bi učila o sebi i svijetu oko sebe. Igračke dolaze u svim oblicima i veličinama, ali svaka od njih pruža aktivnost kroz koju dijete može izraziti svoju kreativnost, testirati svoje grube motoričke vještine, fine motoričke vještine, sposobnosti rješavanja problema i/ili čula.
28.01.2023. u 16:33
get url
text

Roditelji i staratelji mogu birati između širokog spektra igračaka za svoje dijete, ali kako znati koja je najbolja opcija? Kako igračke pomažu kognitivnom razvoju? Način na koji se dijete igra igračkom može pružiti vrijedan uvid u to kako se razvijaju njegove kognitivne vještine. 

Igračke izazivaju kreativnost i maštu

Kreativnost nije samo umjetničko djelo. Igračke mogu pomoći u poticanju kreativnosti i mašte kod djece tako što im pružaju različite materijale za rad ili igranje različitih uloga. To im daje vremena da puste mašti na volju i da počnu graditi te najvažnije vještine kreativnog razmišljanja.

Otvorene igračke su odlične za razvijanje mašte jer se s njima može igrati na mnogo različitih načina, a igra se može modificirati tako da odgovara mašti vašeg djeteta. 

Igračke poboljšavaju razvoj jezika

Igračke također mogu pomoći u poboljšanju jezičnih vještina djece. Naprimjer, pokazalo se da igra pretvaranja, u kojoj djeca glume različite uloge koristeći igračke, pomaže u poboljšanju dječje upotrebe riječi i opisnog jezika. Od djece se često traži da opišu šta se dešava u sceni koju glume ili da objasne kako se njihova lutka osjeća. Ovakva pitanja zahtijevaju od njih da kritički razmišljaju o objektima kojima manipulišu i emocijama koje njihovi likovi doživljavaju.

Igračke grade socijalnu i emocionalnu inteligenciju

Slično, kada se djeca igraju igračkama koje zahtijevaju izgradnju karaktera, razvijaju svoje socijalne vještine i emocionalnu inteligenciju glumeći ove složene scene i odnose između likova. Ovo je obično mjesto gdje će dijete prvo početi eksperimentisati sa društvenom interakcijom i razumijevanjem razlika karaktera i ličnosti.

Igračke poboljšavaju vještine rješavanja problema

Mnoge igračke jačaju vještine rješavanja problema kod djece, jer zahtijevaju da se riješi neka vrsta problema, posebno u slagalicama! Bilo da se vaše dijete igra samo i identifikuje nove načine rješavanja problema u igri, ili uči kako raditi zajedno s prijateljem na rješavanju problema, igračke su od vitalnog značaja za razvoj djece. Neke od najboljih igračaka za jačanje vještina rješavanja problema uključuju:

- Igračke slagalice razvijaju vještine rješavanja problema tako što će vaša djeca kreirati zagonetke i labirinte koje će potom morati riješiti. Kao 3-u-1 igra koja služi i kao magnet za frižider, ovu igru ​​ne možete propustiti!
- Građevinske igračke kao što je set za izgradnju vlastitih vatrogasnih stanica pomažu djeci u praćenju uputstava i rješavanju problema tako što će se usredotočiti na slaganje dijelova kako bi postigli krajnji cilj.

Dodatne prednosti edukativnih igračaka

Iako su navedeni najbolji načine na koje igračke pomažu kognitivnom razvoju djece, prednosti odličnih edukativnih igračaka su beskrajne. Evo još nekoliko prednosti koje treba istaknuti:

- Igračke mogu poboljšati geografsku svijest kao u igri "Discover The World", koja uči djecu sve o zemljama, kulturama i kontinentima dok se igraju!
- Igračke mogu pomoći djeci u učenju stranih jezika.
- Igračke mogu pomoći djeci da uče o novcu i matematici.

Otkrijte niz obrazovnih zanata, igara i igračaka kako biste pomogli kognitivnom razvoju vašeg djeteta!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.