Postoji nekoliko odličnih opcija poput sojinog, pa čak i krompirovog ili primjera radi, kozijeg, piše msn.com.
No kada je u pitanju bademovo ili zobeno - je li jedno od njih ustvari bolje?
Oni mogu biti odlična zamjena za mliječne proizvode, navodi dr. Bill Rawls, ali ustvari ne radi se o tradicionalnom mlijeku.
Zobeno se naravno pravi od zobi, a bademovo od badema.
Zobeno mlijeko možda sadrži više proteina, ali i nešto više ugljikohidrata, a od bademovog se razlikuje okusom.
Nešto je i gušće teksture od bademovog ali i kravljeg.
Stručnjaci otkrivaju sve što trebamo znati o ovim biljnim alternativama kravljem mlijeku.
Zobeno i bademovo mlijeko – nutritivne vrijednosti
Bademovo mlijeko ne sadrži puno ugljikohidrata i bolja je opcija za one koji prate plan prehrane koji ih isključuje. Nezaslađeno bademovo mlijeko tako u jednoj porciji sadrži oko 37 kalorija, gram ugljikohidrata, nula šećera, tri grama masnoća, gram proteina i 481 mg kalcija, otkriva nutricionistica Allie Echeverria.
Dodaje kako zaslađeno bademovo mlijeko sadrži 93 kalorije, 16 grama ugljikohidrata, 15 grama šećera, tri grama masnoća i 459 mg kalcija.
Zobeno mlijeko u drugu ruku sadrži više proteina što je dobra vijest za one koji se, primjera radi, bore sa zloćudnim bolestima i kojima su proteini potrebni.
Jedna porcija ovog mlijeka sadrži oko 120 kalorija, 16 grama ugljikohidrata, sedam grama šećera, pet grama masnoća, tri grama proteina i 350 mg kalcija.
Zobeno mlijeko – prednosti i nedostaci
Mnogi će radi okusa radije odabrati zobeno mlijeko.
Dobrobiti:
- Sigurno je za one koji su alergični na orašaste plodove ili izbjegavaju gluten.
- Sadrži više kalcija, kalija i fosfora od bademovog mlijeka.
- Prirodno je slatko te nisu potrebni dodaci da bi se poboljšao okus, a sadrži malo kalorija.
- Proteini i vlakna mogu smanjiti apetit.
Nedostaci:
- Ovo mlijeko sadrži više ugljikohidrata i kalorija.
- Može sadržavati gluten ako se prerađivalo uz druge žitarice.
- Često može sadržavati karagenan za kojeg se pokazalo da može uzrokovati probavne poteškoće.
Bademovo mlijeko – prednosti i nedostaci
Ako je bademovo mlijeko vaš odabir, evo šta o njemu trebate znati.
Dobrobiti:
- Bogat je vitaminom E koji će jačati imunološki sistem, ali i poboljšati izgled kože.
- Ako nema dodanog šećera sadrži jako malo kalorija.
- Dobar je dodatak voćnim sokovima ako ne želite dodatne kalorije u napitku.
Nedostaci:
- Alergija na orašaste plodove je česta, pa ga treba izbjegavati ako vas muče alergije.
- Često mu se dodaje šećer jer je tako ukusniji što znači više kalorija.
Kako da sami napravite bademovo mlijeko
Lako ga je napraviti, a tako ćete i jednostavno kontrolirati sastojke koje mu dodajete, pa možete biti sigurni da imate zdravu opciju.
Potrebni sastojci: 200 g sirovih badema (neslanih, nepečenih), 900 ml vode, pola kašičice ekstrakta vanilije (jedan vanilin šećer), malo meda ili smeđeg šećera.
Postupak pripreme:
Svježe, ne pržene bademe namočite u vodu kako bi ih riješili nečistoća, a taj će ih proces učiniti lakše probavljivim i pojačati prirodan okus.
Bademe iscijedite (baciti vodu u kojoj su se namakali) i dodajte u blender uz čistu vodu. U blenderu miksati nekoliko minuta.
Razdvojite talog od mlijeka (procijedite kroz gazu) i stavite ga u staklenu posudu te u frižider.
U mlijeko po želji možete dodati ekstrakt vanilije.