open-navfaktor-logo
search
Mini vodič
Koje vrste meda najbolje pomažu kod kašlja, bronhitisa, upale sinusa, gripe i bolesti pluća
Učinkovitost meda u liječenju infekcija grla potvrdila su i naučna istraživanja.
17.09.2020. u 18:30
get url
text

Kašika svakog meda polako otopljena u ustima učinit će dobro grlu i ždrijelu. Ali neke vrste meda ističu se izuzetnim sposobnostima liječenja različitih respiratornih bolesti.

Bagremov med najčešće se koristi kao pomoć kod disajnih tegoba, ali on nas i opušta te olakšava uspavljivanje. Okus mu je blag i ugodan pa nema razloga da ga ne jedemo i inače, a ne samo kad smo prehlađeni.

Heljdin med smatra se najboljim protiv kašlja. Za liječenje odrasla bi osoba trebala tri puta na dan rastopiti kašiku ovog meda u šoljici toplog biljnog čaja i popiti napitak.

Med od lipe, također blagog okusa, ublažava stanje kod respiratornih upala, čak i kod bronhitisa i gripe. Podiže energiju, potiče znojenje, metabolizam i rad srca, ali zbog toga ga osobe sa srčanim problemima trebaju izbjegavati.

Planinski med se upotrebljava za liječenje disajnih tegoba, ali i za podizanje imuniteta. Učinkovit je protiv infekcija.

Lavandin med smatra se odličnom pomoći kod kašlja i bronhitisa, uz to umiruje. Obiluje mineralima pa su mu miris i okus jači.

Aromatični kaduljin med vrlo je ljekovit, osobito za dišni sistem. Olakšava izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija. Uz to smanjuje stres i pomaže opuštanje.

Suncokretov med pomaže kod upale sinusa i bolesti pluća. Dobar je i za jačanje otpornosti organizma.

Vrijeskov med pomaže kod dišnih tegoba, posebno pušačima. Olakšava iskašljavanje sluzi ako se pije s čajem od vrijeska.

Ružmarinov med gotovo je proziran, ali to ne znači da nije snažan. Pomaže u periodima oporavka od bolesti, iscrpljenosti i stresa jer vraća energiju organizmu.

Medljikovac, poznat i kao medun ili šumski med, razlikuje se od ostalih vrsta meda po tome što ne nastaje od cvjetnog nektara nego od medne rose, ljepljive tvari koju izlučuju biljne uši i ostali biljni kukčići. Tamne je boje, miris mu je intenzivan, a okus gorkast, ali pun je tvari koje pomažu probuditi energiju u nama. Djeluje i protuupalno, pa pomaže čak i kod upale pluća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.