open-navfaktor-logo
search
O smrti kraljice
Koji je problem Naše stranke sa britanskom krunom: "Najveće smeće na svijetu, smrt kraljevstvu"
Smrt kraljice Elizabete II bila je vijest koja je u četvrtak prostrujala cijelim svijetom brzinom svjetlosti. Milioni ljudi, ne samo Britanaca, odavali su počast najdugovječnijoj britanskoj vladarici, ali bilo je i onih koji su zbijali neumjesne i infantilne šale o njenoj smrti, pa čak i brutalne uvrede. Među njima se našla i Naša stranka i njeni funkcioneri. 
12.09.2022. u 11:28
get url
text

- Nakon smrti kraljice Elizabete, novi najstariji vladar na svijetu je Fikret Abdić - objavila je Naša stranka na društvenim mrežama citirajući neumjesnu šalu svoga člana Amira Purića. 

Poređenje kraljice Elizabete i ratnog zločinca Fikreta Abdića nije sve. 

 

Faris Šehović, predsjednik Općinskog odbora Naše stranke u Novom Sarajevu, napisao je: 

- Elizabeta je umrla, ali za njom nastavlja da živi ideja najvećeg smeća na svijetu - kraljevske porodice i monarhističkog prestolonasljedstva. Kraljica je umrla, smrt kraljevstvu. Kraljica je umrla, sloboda narodu. 

 

VEZANI TEKST - Džaferović: Kraljevska porodica i kraljica Elizabeta uvijek su bili veliki prijatelji BiH

Velika Britanija, koja je prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini, u višednevnoj je žalosti zbog smrti kraljice Elizabete, a izrazima sućuti pridružio se i državni vrh naše zemlje. 

Javnosti je poznato da je britanska kraljevska porodica, između ostalog, u više navrata se oglašavala u vezi s genocidom u Srebrenici. Tako je prijestolonasljednik, sada već kralj Charles III prije dvije godine lično, u ime Velike Britanije, snimio videoporuku kojom se obratio na komemoraciji žrtvama genocida u Potočarima. 

- Užasni događaji iz jula 1995. godine su okvalifikovani kao genocid od međunarodnih sudova. Strašna su mrlja na našoj kolektivnoj stvarnosti. Međunarodna zajednica je iznevjerila one koji su ubijeni, one koji su nekako uspjeli preživjeti i one koji su pretrpjeli strašan gubitak najmilijih. Sjećanjem na bolnu prošlost i učenjem lekcija iz nje zajedno možemo odlučiti da se to nikada više ne smije ponoviti - kazao je, između ostalog, tadašnji princ, a sadašnji kralj Charles. 

VEZANI TEKST - Princ Charles: Srebrenica je genocid i mrlja na našoj kolektivnoj svijesti

On je u svom obraćanju prije dvije godine napomenuo i to da je upoznao neke od porodica nestalih iz BiH, i cijelog regiona te da se sa njima susretao u više navrata. 

- Posljednji put je to bilo u Londonu 2018. godine tokom samita o Zapadnom Balkanu. Tada sam imao čast da ih dočekam u svom domu - kazao je. 

O odnosu britanske krune prema BiH svjedoči i posjeta princeze Anne Srebrenici 2015. godine, gdje je prisustvovala komemoraciji i dženazi žrtava genocida. Princeza Anna je drugo dijete i jedina kćerka preminule britanske kraljice Elizabete. Te godine je bila zvanična predstavnica delegacije Velike Britanije u Srebrenici. Obišla je i Sarajevo gdje prisustvovala i promociji knjige Hasana Nuhanovića, Srebreničanina koji je preživio strahote genocida 1995. godine. 

Članica britanske kraljevske porodice koje se građani BiH s emocijama sjećaju bila je i princeza Diana. Ona je među prvim zvaničnicima i humanitarcima posjetila Bosnu i Hercegovinu i bila jako angažirana po pitanju deminiranja, po pitanju pomoći ljudima koji su izgubili dijelove tijela zbog mina, kao i općenito žrtvama rata. 

Zbog svega navedenog te zbog angažmana britanske vlade i parlamenta u podršci BiH, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, naročito posljednjih godina, neumjesne šale i uvrede poput toga da je kraljevska porodica "najveće smeće na svijetu", kako to ističu iz Naše stranke, nisu prihvatljive. Naprotiv, vrlo su neinteligentne, pogotovo kada ih u javnost iznosi stranka i funkcioneri stranke koja obnaša vlast i čiji se kadrovi svakodnevno hvale svojim diplomatskim umijećem. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.