Kojović: Diskriminacija Srba u HNK još dugo neće biti riješena

Objavljeno: 17.10.17 u 17:11

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ističe da Bosna i Hercegovina treba biti država u kojoj će se svaki njen građanin na svakom pedlju njenog teritorija osjećati ravnopravnim s bilo kojim drugim građaninom u bilo kojem aspektu života.

Kojović: Taj otpor promjenama je bojazan od evropskih vrijednosti i funkcionalne države
Kojović: Taj otpor promjenama je bojazan od evropskih vrijednosti i funkcionalne države

- Sadašnje stanje je takvo da, gdje je na vlasti nacionalna stranka jednog naroda, druga dva su diskriminirani. Posebno je apsurdno tražiti izgovor za diskriminaciju pozivanjem na navodnu diskriminaciju u nekoj drugoj sredini. To je čista politička demagogija i strategija nacionalnih stranaka za manipulaciju etničkom ugroženošću i stvaranje međuetničkog nepovjerenja, jer samo u takvim sredinama oni jesu i mogu biti vlast - navodi Kojović u saopćenju Naše stranke u povodu neprisustva Kluba Hrvata na današnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona na kojoj se trebala provesti Odluka Ustavnog Suda BiH o konstitutivnoj ravnopravnosti.

Kako se ističe u saopćenju, taj problem, sudeći po izostanku spomenutog Kluba, još dugo neće biti riješen. Isto se, smatra Kojović, da zaključiti s obzirom na izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića koji je rekao da problem konstitutivnosti treba riješiti na cijelom prostoru BiH te da Mostar ne treba biti izuzetak.

- Dejtonski sistem je, kako je i Evropski sud za ljudska prava jasno rekao još prije skoro deset godina, diskriminatoran i samim tim neprihvatljiv za Evropsku uniju. Oni koji pružaju otpor promjenama dejtonskog ustava i uspostavljanju građanskog modela, boje se približavanja BiH ka EU i uspostavljanju pravne države. Slučaj sa diskriminacijom Srba u HNK je ne samo predizborna usluga Dodiku, nego i kočnica evropskih procesa u BiH i nema iznenađenja da takav potez dolazi od onih koji su sami sebe proglasili nosiocima evropskih vrijednosti - navodi Kojović u saopćenju za javnost Naše stranke.