Koju dokumentaciju je potrebno priložiti kod naplate posmrtnine za penzionere?

objavljeno: 12.06.2018. u 21:23

Nakon što je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO donio Pravilnik o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti penzionera, a Vlada FBiH odobrila primjenu, porodice umrlog penzionera će ubuduće imati pravo podnijeti zahtjev za isplatu posmrtnine.

Ona je u visini prosječne penzije u FBiH koja je sada 401 KM. Prema riječima, Fadila Kunte, predsjednika Skupštine Udruženja penzionera FBiH, neminovno je da se kod predaje zahtjeva za posmrtninu predoči određena dokumentacija.

- Dakle, ubuduće svaka porodica umrlog penzionera će imati pravo na posmrtninu bez obzira na visinu penzije koju je imao umrli. To nema veze. Ne može se gledati visina penzije. Posmrtnina će biti u visini prosječne penzije isplaćene u prethodnom mjesecu, prije smrti penzionera. Svima isto. Nije se moglo krenuti s tim odmah po primjeni novog Zakona o PIO-u, od 1. marta, zbog tehničkih stvari. Trebalo je donijeti Pravilnik i sada je to učinjeno. Kod predaje zahtjeva treba se donijeti potrebna dokumentacija - rekao je Kunto.

Naime, uz zahtjev koji se podnosi Zavodu PIO, tačnije, jednoj od poslovnica Zavoda, treba priložiti izvod iz matične knjige umrlih. Zatim, vjenčani list, kada zahtjev podnosi supružnik i to ukoliko na izvodu iz matične knjige umrlih nije upisana činjenica o sklopljenom braku umrlog. Priložiti punomoć, ako se zahtjev podnosi po punomoćniku. Dokaz o srodstvu sa umrlim korisnikom imovine - kada zahtjev ne podnosi supružnik, nego drugi član uže obitelji umrlog korisnika penzije. Neophodno je priložiti i uvjerenje o prebivalištu umrlog korisnika imovine, račune o troškovima ukopa.

Podsjećamo, Federalna vlada je dala saglasnost za primjenu Pravilnika o naknadi pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije koji je 27. februara donio Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Pravilnik se odnosi na penzionere iz Federacije BiH i Brčko distrikta. Penzioneri su ukazali vlastima da se u Pravilnik trebaju uvrstiti i penzioneri koji preko Federalnog zavoda PIO primaju penzije a žive u RS-u.