open-navfaktor-logo
search
Gastronomsko putovanje
Kolač koji će nestati u trenu: Pripremite pariski flan
Ako se krema peče sa tijestom, tada se dobiva pita koju Francuzi nazivaju - flan parisien ili pariski flan
02.11.2019. u 13:09
get url
text

Flan je krema ili puding od mlijeka i jaja koji se peče u rerni. Ako se krema peče sa tijestom, tada se dobiva pitu koju Francuzi nazivaju - flan parisien ili pariski flan.

Ako nemate tijesta, ne brinite, kremu možete sipati direktno u kalup. Desert je poznat kao flan patissier.

Evo recepta za pariski flan, koji će nestati u trenu.

Potrebno je: 500 g mlijeka, 125 g slatkog vrhnja s 35 posto masnoće, 5 žumanaca, 120 g šećera, 55 g kukuruznog škroba, 1 kašičica ekstrakta vanilije.

Postupak pripreme:

U posudi mutite žumance i šećer. Dodajte kukuruzni škrob, miješajte, pa sipajte vaniliju.

U maloj šerpi pomiješajte vrhnje i mlijeko i ostavite da prokuha. Nakon toga polako ih dodajte smjesi od jaja. Nastavite da miješate.

Prebacite smjesu u šerpu, kuhajte oko minutu na srednjoj vatri i nastavite da miješate.

Prebacite kremu u pleh sa silikonskom podlogom na koju ste stavili kalup za tortu sa diametrom 20 cm, premažite prsten maslacem i pospite brašnom.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa (bez ventilatora), pecite flan tridesetak minuta ili dok se površinski sloj ne karamelizira.

Dobro je da pokrijete desert aluminijskom folijom kako ne bi izgorio površinski sloj.

Ostavite kolač da se dobro ohladi. Nakon toga ga izvadite iz kalupa, izrežite i servirajte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.