open-navfaktor-logo
search
Mrtvačnice u kolapsu
Kolaps u Ekvadoru zbog koronavirusa: Tijela umrlih na ulicama čekaju uklanjanje
Guayaquila je epicentar širenja koronavirusa u Ekvadoru, a rukovodstvo tog grada traži hitnu pomoć u borbi protiv pandemije i upozorava na neuklonjena tijela umrlih iz bolnica, kuća, pa čak i sa ulica.
03.04.2020. u 20:14
get url
text

U Ekvadoru je koronavirusom zaraženo 3.163 ljudi, od čega je 2.243 zaraženih u Guayaquilu.

Gradonačelnica Cynthia Viteri pozvala je vladu te latinoameričke zemlje da dozvoli gradskim službama da iz bolnica, kuća i sa ulica uklone tijela osoba koje su preminule od posljedica zaraze koronavirusom.

Ona je poručila da je situacija u tom priobalnom gradu izmakla kontroli da je ne mogu čekati intervenciju nacionalnih sigurnosnih snaga koje su ovlaštene za uklanjanje beživotnih tijela.

- Leševe imamo u kućama, na šetalištima i na trotoarima. Mrtvačnice su u kolapsu zbog broja umrlih - poručila je Viteri na Twitteru.

Ekvadorska vojska saopćila je da njene ekipe svakodvevno sa ulica uklanjaju stotine tijela preminulih od koronavirusa ili drugih uzroka.

Lokalni zvaničnik Andres Guschemer saopćio je 30. marta da je u Guayaquilu tog dana iz kuća uklonjeno 400 tijela umrlih i da je na listi čekanja bilo 450 osoba. 

Vlada Ekvadora zvanićno je saopćila da je u toj zemlji koronavirus potvrđen kod 3.163 osobe, a da je umrlo 120 oboljelih. Iz vlade su priznali da je veliki broj ljudi umro, a da nije bio testiran na koronavirus.

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno kazao je da strahuje da je je stvarni broj zaraženih i umrlih znatno veći od bilansa kojeg je vlada potvrdila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.