open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Kolege i studenti se opraštaju: Preminula profesorica Sabira Salihović
Sabira Salihović, profesorica Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, preminula je u 69. godini.
02.04.2021. u 08:58
get url
text

- BiH je ostala bez velikog stručnjaka, iznimne osobe, velikog prijatelja koja je svojim naučnim i stručnim rezultatima zadužila nove generacije saobraćajne struke da nastave da djeluju u cilju dobrobiti društva i domovine. Neka joj je laka zemlja i njenoj plemenitoj duši. Porodici izjavljujemo iskrenu i duboku sućut. Ostaje znanje koje ste nesebično prenosili svojim dragim studentima, osmijeh i sposobnost da nas činite sretnim i nasmijanim u svakom trenutku druženja sa Vama - napisale su njene kolege i studenti. 

S Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo istaknuto je da je profesorica Salihović ostavila veliki i neizbrisiv trag u naučno istraživačkoj djelatnosti Bosne i Hercegovine, posebno u domenu saobraćaja i komunikacija. 

- Veliki broj njenih naučnih radova, publikacija i knjiga govori o ogromnom naučno-nastavnom i stručnom doprinosu iz oblasti saobraćaja i komunikacija. Bila je mentor desecima diplomanata, magistranata i doktoranata, koji je pamte po neizmjernoj ljudskosti, podršci i znanju - saopćeno je s Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Sarajevo.

Sabira Salihović rođena je u Sarajevu 28. maja 1952. godine. Na Mašinskom fakultetu UNSA diplomirala je 1978. godine. Do 1996. godine radila je u institutima Energoinvesta.

- Posebno značajan angažman ostvaren je u realizaciji projekata od općeg društvenog interesa, kao što su projektovanje, izrada i osiguranje kvaliteta magistralnog gasovoda Sarajevo – Zvornik, cjevovoda međupogonske razvodne mreže na objektu NOVA KOKSARA – Željezara Zenica, KISIKOVODA – Željezara Zenica, cjevovoda Rafinerije nafte Bosanski Brod, te osvajanju proizvodnje elemenata nuklearnih energetskih postrojenja za NEP– SSSR. Na Institutu Paton u Kijevu, SSSR, 1988. godine boravila je na stručnom usavršavanju kao predstavnik mladih naučnika iz Bosne i Hercegovine. Na Institutu za zavarivanje, 1989. godine izabrana je u naučno zvanje asistenta – istraživača - naglasili su s Fakulteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.