navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Galerija ULUPUBiH

Kolekcija "Corona" Emine Husedžinović Ibrahimović 8. juna pred publikom

Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH nastavlja sa svojim aktivnostima "Umjetnost u izlogu" u Galeriji ULUPUBiH.

Objavljeno: 04.06.2020. u 15:45
get url
text

 Nakon izložbe Lane Lončarević u martu, te dvije online izložbe na kojima su se predstavili Milomir Kovačević Strašni i Andrej Đerković u toku aprila, u pripremi je izložba Emine Husedžinović Ibrahimović.

Njena kolekcija "Corona" bit će postavljena u Galeriji ULUPUBiH-a u periodu od 8. do 17. juna.

Kolekcija "Corona" nadahnuta je bosanskohercegovačkim naslijeđem i folklorom u savremenom vidu odijevanja. Žanrovski je unikatan pret-a-porter. Princip monohromije i komplementarnosti se u konačnici smiruje reduciranjem kolorita na ahromatske kontraste crnog i bijelog.

Silueta pješčanog sata naglašava ljepotu ženskog tijela. Ističe provokativnu formu odjeće koja naglašava eleganciju i šarm svake dame. Upotrebom ražličitih tekstura oplemenjuje se izgled odjevnih predmeta. Jednostavnost rukopisa dorađuje čipkanim formama i modnim dodacima koji oslikavaju miris bosanskohercegovačke etnologije.

Recentna tematska kolekcija "Corona" nastala kao sublimacija dosadašnjeg kontinuiranog rada otežanim okolnostima pandemije kada je kreativnost i individualnost bila jedini vid borbe od ove pošasti. (Fotograf je bila autorica, manekene je zamjenila lutkama i na društvenim mrežama objavljivala fotografije modela koje je izradila).

Prezentira ovu kolekciju kroz mini kolekcije od po tri modela u vidu triptiha inspirišući se bojama zastava zemalja koje su ugrožene ovom bolešću ( Bosna i Hercegovina, Kina, Iran, Hrvatska, Italija…) ili jednostavno uvezujući modele u tematske cjeline grupisane prema principu monokromije. Poveznica ove kolekcije je maska koja je neizostavan modni dodatak uz svaki model.