open-navfaktor-logo
search
Doktor i šampion
Kolekcionar medalja: Nermin Potur u KK Respect znanje prenosi na mlađe naraštaje
Nermin Potur, jedan je od rijetkih sportista iz Bosne i Hercegovine koji je osvajao medalje na svjetskim i evropskim prvenstvima. A uz redovne treninge uporedo je studirao medicinu. I postao doktor.
15.11.2020. u 15:44
get url
text

Zapravo, teško je da se uz Potura bilo ko iz naše zemlje može pohvaliti sličnim "trofejima".

Nekadašnji karate reprezentativac BiH u svojim vitrinama ima četiri medalje sa svjetskih prvenstava, sedam za evropskih, šest sa balkanskih i tri sa mediteranskih prvenstava. Titule iz BiH prestao je brojati na početku karijere... Zapravo, jednostavnije je reći da je Potur u karateu osvojio sve što se osvojiti može.

- Kada se sve sabere, osvojio sam više od 400 medalja. Bio sam kadetski, juniorski i seniorski reprezentativac BiH. Karijeru sam okončao 2015. godine, a godinu poslije počeo sam raditi kao doktor u Hitnoj pomoći, a od 2019. sam na na KCUS-u u odjelu Fizikalne medicine i rehabilitacije odnosno fizijatrije - kaže Potur za Faktor, naglasivši kako nije bilo jednostavno studirati i ostvarivati vrhunske rezultate:

- Bilo je itekako naporno, ali nisam se žalio. Radio sam, znam koliko sam se žrtvovao, a rezultati se bili najbolja nagrada za to. Ali, zaista ne poznajem ni jednog kolegu u Evropi koji je uspio završiti medicinu, a istovremeno ostvarivati vrhunske rezultate - ističe Potur.

Potur tvrdi da je KK Respect najuspješniji kolektiv u BiH što se tiče dječijeg uzrast

Prije deset godine proglašen je i za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, u svim izborima koji se održavaju u našoj zemlji, a danas, nakon što je završio karijeru, svoje znanje prenosi na mlađe naraštaje.

Nikada se nije volio eksponirati u medijima, iako je zbog svojih rezultata imao legitimno pravo na to. Umjesto da se šepuri po medijima, Potur je vrijedno radio i osvojenim medaljama "tjerao" medije da ga tretiraju kao šampiona.

Kimono je "okačio o klin" prije pet godina, a od tada uspješno vodi Karate klub Respect.

- Imamo više od 50 djevojčica i dječaka i najuspješniji smo kolektiv u Bosni i Hercegovini što se tiče dječijeg uzrasta. Imamo zaista mnogo talentovanih takmičara, a ubjeđen sam da će neke od njih biti uspješniji i od mene i mojih trenera - naglasio je Potur, u čijem timu rade još troje mladih trenera, a to su sestra i brat Lejla i Haris Macanović, te Maid Bajrić.

Kako su zbog koronavirusa prekinuta takmičenja na državnom nivou, Potur i njegovi saradnici organizuju klupska takmičenja, kako bi zadržali takmičarsku formu.

- Pridržavamo se svih epidemioloških mjera i borimo se koliko je moguće. Jučer smo održali jedno takmičenje i jedva čekamo da se sve vrati u normalu - naglasio je Potur.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.