Kolekcionari gitara u BiH: “Gibson Les Paul” Zeleta Lipovače košta 90.000 eura

Objavljeno: 12.06.17 u 21:31

Gitara Jerryja Garcije, lidera američkog rock benda “Grateful Dead” prodata je nedavno na aukciji u New Yorku za 1,9 miliona dolara. Garcia je gitaru nazvanu “Wolf” (Vuk) svirao širom svijeta – od San Franciska do piramida u Egiptu.

Gitara je prodata na dobrotvornoj aukciji u njujorškom Brooklynu, a bila je u posjedu ljubitelja grupe i filantropa Daniela Pritzkera, koji ju je kupio 2002. godine za 790.000 dolara. Prihod od prodaje gitare je namijenjen Centru za siromašne u Montgomeryju u Alabami.

Gitara “Wolf” se prvi put pojavila 1973. godine na koncertu benda u New Yorku. Instrument je korišten i u filmu “The Grateful Dead” 1977. godine koji je režirao upravo Garcia. Poznati gitarista umro je 1995. godine u Californiji, piše Coolstyle.ba.

Na ovaj način “Wolf” je postao jedna od najskupljih gitara na svijetu. Lista paprenih gitara na svijetu mijenja se stalno, a, naravno, cijene za koje su prodate nisu njihove prvobitne. Zavisno od toga ko je na njima svirao, tako im se i vrijednost vrtoglavo uvećavala.

I na našim prostorima, tačnije u regionu, dosta je strastvenih kolekcionara ovog instrumenta, a prema informacijama koje kruže na muzičkoj sceni najveći kolekcionar je Drago Vidaković, bivši predsjednik Uprave Hypo leasinga. Naime, on je veliki ljubitelj gitara tako da u svojoj kolekciji ima oko 300 ovih instrumenata, a neki od njih koštaju i nekoliko stotina hiljada eura.

Naša zemlja, također, ima veliki broj kolekcionara, ali ipak vrijednost njihovih gitara je mnogo manja od vrijednosti instrumenata u posjedu Vidakovića. Prema pričama gitarista, vlasnik najskuplje gitare je virtouz i majstor Sead Zele Lipovača. On u kolekciji ima desetine odličnih instrumenata, a najvrijedniji je “Gibson Les Paul”, čija je aukcijska vrijednost između 70.000 i 90.000 eura.

Ko se sve nalazi među kolekcionarima pročitajte OVDJE.