open-navfaktor-logo
search
Raste cijena dionica
Koliko bi danas vrijedila nekad državna Fabrika duhana Sarajevo
Na Sarajevskoj berzi jučer je trgovano dionicama kompanije Badeco Adria d.d. Sarajevo u iznosu od 2.583.540 maraka.
13.08.2020. u 08:37
get url
text

Trgovina je obavljena po prosječnoj cijeni od 249,79 KM po dionici što je porast od 7,75 posto u odnosu na prethodno trgovanje.  
Trgovano je sa ukupno 10.343 dionica, što čini tek 0,915 dionica Badeca. Ako se uzme u obzir da kompanija ima 1.130.442 dionica, to znači da je njena tržišna vrijednost današnjom trgovinom dostigla nevjerovatnih 282 miliona maraka, što je praktično svrstava u rang najvrednijih domaćih firmi, piše BiznisInfo. Poređenja radi, tržišna vijednost Elektroprivrede BiH je oko 330 miliona KM.

Podsjetimo da je Badeco Adria bivša Fabrika duhana Sarajevo d.d.

Vlada Federacije je 2016. prodala svoj udio od 39,9 posto u FDS-u d.d. austrijskoj kompaniji CID Adriatic Investments GmbH koja je djelovala u saradnji sa gigantom duhanske industrije British American Tobacco (BAT).

Vlada je tada prodala 511.478 dionica po cijeni od 83,5 KM po dionici, što je ukupno 42,7 miliona KM. Cijena dionice od tada je drastično porasla. Udio od oko 40 posto u ovoj kompaniji danas vrijedi oko 112 miliona maraka.

Treba naglasiti da je u međuvremenu došlo do znatnih promjena u kompaniji, ali da  bi većina tih promjena trebala umanjiti, a ne povećati vrijednost dionica. Duhanski biznis izdvojen je u posebnu kompaniju FDS d.o.o. ali je ona ostala u vlasništvu firme Badeco Adria.

Osim toga, Badeco je u međuvremenu preuzeo pekarski biznis firme Aspek koji sada razvija kroz brend Fine Food. No, većina ostale imovine je prodata.

Badeco je prodao udio od 73,2 posto dionica Vakufske banke Sarajevo i oko 9 posto dionica Privredne banke Sarajevo.

Badeco je prošle godine prodao svoj udio u fondu Bonus (oko 25 posto dionica). Zanimljivo je da je Bonus u to vrijeme bio drugi najveći dioničar vodeće domaće kompanije iz namjenske industrije Igman Konjic.

Osim toga, od kompanije je odvojna maloprodajna mreža trafika Tobacco Press.

Postavlja se pitanje kako to da, uprkos tome što su prodati udjeli u bankama i fondovima, vrijednost dionice kompanije Badeco Adria i dalje raste. Odgovor je se krije u tome što se većinski vlasnici trude da otkupe preostale dionice, i za to nude sve više novca. 

Naime, nešto manje od 10 posto dionica firme Badeco Adria i dalje je u vlasništvu malih dioničara bivšeg FDS-a d.d. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.