open-navfaktor-logo
search
Kapiten Zmajeva
Koliko Džeko zaostaje za najboljim strijelcima u historiji Rome?
Dijamant je trenutno šesti najefikasniji fudbaler u historiji kluba sa Olimpica
20.09.2019. u 20:58
get url
text

Golom u visokoj pobjedi Rome nad Bašakšehirom (4:0) u susretu prvog kola Evropske lige kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko stigao je do brojke od 90 pogodaka u dresu rimskog kluba.

Za ovaj golgeterski učinak najboljeg bh. napadaču bila su potrebna 183 nastupa za Vučicu, među čiji je deset najboljih strijelaca već odavno izborio mjesto.

Dijamant je trenutno šesti najefikasniji fudbaler u historiji kluba sa Olimpica. Prošle sezone prestigao je legendarnog Marca Delvecchija (83 gola u 300 nastupa), da bi nedavno iza sebe ostavio i Abela Balba (87 golova u 182 nastupa).

Ispred Zmaja samo je pet Rominih legendi, a nedostiža izgleda samo Francesco Totti, koji je ta Vučicu postigao 307 golova u 786 nastupa.

S obzirom da je prvi napadač Rome ovoga ljeta potpisao novi ugovor, imena na vječitoj listi najboljih strijelaca itekako su ugrožena.

Vincenzo Montella, koji je na šestoj poziciji, Džeki trenutno "bježi" 12 golova. Pedro Manfredini je postigao 104 gola, a Rodolfo Volk 106, dok je Amedeo Amadei zabio 11 pogodaka za rimsku Vučicu.

Iako je Roberto Pruzzo sa 138 golova drugi najbolji strijelac u historiji Rome, bude li Džeko na nivou u ovoj i sezonama koje slijede i on bi mogao biti ugrožen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.