open-navfaktor-logo
search
Određen plan
Koliko je Luka Brčko za četiri mjeseca ostvarila prihoda od pretovara uglja, željeza i žitarica
Za četiri mjeseca 2023. godine prihodi od pretovara robe javnog poduzeća Luka Brčko iznose oko 750 hiljada maraka, što je zadovoljavajući rezultat u odnosu na plan. U tom periodu realiziran je pretovar oko 23 hiljade tona različitih roba.
24.05.2023. u 12:26
get url
text
Luka Brčko
Luka Brčko

Direktor javnog poduzeća Luka Brčko Perica Josić rekao je da je financijski plan poslovanja Luke Brčko za ovu godinu oko 2,3 miliona maraka, a njegova trenutna realizacija iznosi više od 30 posto. Prihode, osim u pretovaru robe, ostvaruju i od carinskog i kontejnerskog terminala, kao i od zakupnina.

Tokom prva četiri mjeseca Luka je vršila pretovar uglja, željeza i žitarica.

- Zadovoljni smo dobrom realizacijom pretovara robe u prva četiri mjeseca, vodostaj nam je išao na ruku i tu smo realizirali oko 120.000 KM, a izvršili smo pretovar oko 23.000 tona robe - naveo je Josić.

On je označio da je zacrtani plan pretovara različitih roba u Luci Brčko za ovu godinu oko 150.000 tona. Svi pretovarni kapaciteti Luke, kako je rekao, rade neometano uz pomoć dvije portalne dizalice i pozadinskom mehanizacijom, tako da ova jedina bosanskohercegovačka luka sve svoje obaveze izvršava u ugovorenim rokovima.

Josić dodaje da je Sava bila plovna od početka godine, te da misli da će tako ostati i u šestom mjesecu s obzirom da postoje konkretne najave pretovara roba iz željezare Zenica i cementare Lukavac.

Na pitanje o poslovanju JP Luka Brčko u narednom periodu, Josić je rekao da u narednom periodu kada vodostaj Save opada i ona prestane biti plovna, očekuje povećanje prihoda po osnovu carinskog i kontejnerskog terminala.

Govoreći o trećoj fazi revitalizacije Luke koja je u toku, napomenuo je da ona podrazumijeva rekonstrukciju pruge i izgradnju pristupne ceste, što teče dobrom dinamikom. Inače, treća faza revitalizacije ovog brčanskog javnog poduzeća na terenu započela je 3. augusta 2022. godine, a planirani rok za njen završetak je 16 mjeseci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.