Nova otkrića

Koliko Jupiter ima svojih satelita

Objavljeno: 06.08.2019. u 19:44

Svi novootkriveni mjeseci su veoma mali, prečnika od  jednog do tri kilometra, a sedam orbitrira više od 20 miliona kilometara daleko od Jupitera i rotira se suprotno rotacije ove planete, što ih kategorizira kao tzv. "retrogradne mjesece"

Jupiter je zvanično rekorder Solarnog sistema po broju prirodnih satelita - nedavno su astronomi otkrili 10 novih, manjih mjeseca oko ove planete te danas broj Jupiterovih satelita iznosi 79. Od ovih 79, 63 imaju dijametar manji od 10 kilometara i otkrivani su u periodu od 1975. do danas.

Inače, napoznatiji Jupiterovi mjeseci su oni koje je otkrio Galileo Galilej: Io, Europa/Evropa, Ganimed i Kalisto. No, ovi novootkriveni mjeseci, premda su malog prečnika, itekako su značajni za naučnike - oni, naime, pričaju priču o istoriji Solarnog sistema. Jedan dio ove priče je i da su ovi mjeseci nastali u kolizijama nakon formiranja Jupitera, prije nekih četiri milijarde godina. Dakle, ovi mjeseci nisu fromirani zajedno sa Jupiterom, nego su ostaci sudari, a gravitacija ove džinovske planete ih je "zarobila".

Svi novootkriveni mjeseci su veoma mali, prečnika od  jednog do tri kilometra. Gotovo da možemo zamisliti Malog princa na nekom od njih! Njih sedam orbitrira više od 20 miliona kilometara daleko od Jupitera i rotira se suprotno rotacije ove planete, što ih kategorizira kao tzv. "retrogradne mjesece".

Osmi mjesec u ovom nizu prati rotaciju Jupitera, odnosno, rotira suprotno retrogradnim mjesecima, ali i veoma blizu njih. To znači da može jednom udariti u ove mjesece i razbiti se u paramparčad. Naučnici koji su otkrili ovu grupu prirodnih satelita predlažu da se ovaj mjesec koji prati rotaciju Jupitera nazove Valetudo, prema rimskoj božici higijene i zdravlja, valjda zato što je "pravovjeran" Jupiteru. 

Deveti i deseti mjesec orbitiraju nešto bliže Jupiteru i njihova rotacija je u skladu sa rotacijom planete. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije