open-navfaktor-logo
search
Institucije BiH
Koliko su zaštićeni državni službenici: Tri otkaza u prošloj godini, evo u kojim slučajevima ostaju bez posla
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić nedavno je "pokucao na vrata svake kancelarije, ljubazno pozdravio one koji su na radnom mjestu i evidentirao one koji nisu".
24.05.2023. u 07:41
get url
text
Ilustracija

VEZANI TEKST - Nešić: Obilazio sam kancelarije, nisam popisivao samo Bošnjake, izgleda da su i Srbi i Hrvati išli na džumu

Kazao je između ostalog da je "zbog opće neodgovornosti prema poslu koja vlada u Ministarstvu, odlučio da obiđe sve kancelarije i provjeri ko je upisan u šiht listi da je tu, a ustvari je otišao kući da sprema ručak ili ispija kafe po gradu ili uopće nije došao na posao".

No "bježanje" s posla, kako nam je pojašnjeno u Agenciji za državnu službu Bosne i Hercegovine, moglo bi biti lakša povreda službene dužnosti, a lakše povrede propisuju institucije internim aktom. Lakša povreda je, naprimjer, obavljanje privatnih poslova na radnom mjestu uz korištenje službene opreme, izostanak s posla koji nije učestao...

Zanimalo nas je kada zapravo državni službenici mogu ostati bez posla i koliko se često to dešava.

- Državni službenici bez posla mogu ostati u tri slučaja. Prvo, u slučaju osude na kaznu zatvora duže od šest mjeseci, i to bezuvjetno, drugi je slučaj kada uzastopno dobije dvije negativne ocjene rada, a one se trenutno vrše polugodišnje, i treći slučaj je kada mu u disciplinskom postupku bude izrečena ta kazna – pojasnio je Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

VEZANI TEKST - Većina "super uspješna": Ocijenjeno 1.645 državnih službenika i samo jedan baš nikako ne radi

Kazao je da se na prste jedne ruke može izbrojati kada je neko dobio dvije uzastopne negativne ocjene rada.

Kada je u pitanju disciplinski postupak, za većinu djela koja su propisana Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH, ako se ponove nekoliko puta, može se dobiti otkaz.

Akšamija je kao primjer naveo slučaj jedne državne službenice u jednoj bh. instituciji koja je u disciplinskom postupku dva-tri puta novčano kažnjena zbog nerada i neprimjerenog ponašanja gdje je sjedila u hodniku i dobacivala kolegama. Prema nekim informacijama, moguće je da u novom krugu bude kažnjena i prestankom radnog odnosa.

Akšamija je kazao da su u prošloj godini imali tri slučaja korupcije i da su bez posla ostala tri inspektora u Uredu za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

U ovoj godini dosad niko u institucijama BiH nije dobio otkaz, ali prema nekim nezvaničnim informacijama, moguće je da će određeni broj njih u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine ostati bez posla zbog "sitnih" mita.

VEZANI TEKST - Mogućnost zloupotreba: Ko u Parlamentu i drugim bh. institucijama vodi šiht-liste

U jednom ranijem slučaju desio se sukob interesa pa je i za tog službenika okončan radni odnos, bio je i slučaj pronevjere u Regulatornoj agenciji za komuniakcije Bosne i Hercegovine, a najčešći razlog ostanka bez posla u ranijem periodu bila je korupcija.

- Bio je jedan slučaj presuđen za prevaru. Sud ga je vratio na posao. Poništena je disciplinska odluka, rečeno je da to nije korupcija već krivično djelo protiv privrede. Ta osoba je vraćena na posao i degradirana. Dakle, sve što se uradi mora izdržati filter žalbenog organa i suda – napomenuo je Akšamija.

Osvrnuo se i na slučajeve, poput ovog Nešićevog, te kazao da ako državni službenik fizički ne sjedi na radnom mjestu, postoji mogućnost da je na sastanku, da je zakasnio, da se javio. Pojasnio je da državnog službenika "pušta" šef odsjeka, a ministar ima uvid samo za svoje pomoćnike da li su na poslu.

Zakon o državnoj službi BiH

Zakon o državnoj službi BiH

Zakon o državnoj službi BiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.