Kolinda pisala Briselu: Lakše nam je bilo ući u EU dok nismo postali članica Unije

Objavljeno: 20.04.17 u 09:56

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je evropske čelnike da je Slovenija načinom primjene strožijih kontrola na vanjskim granicama EU-a uzrokovala višesatne zastoje na graničnim prijelazima i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica hitno omogući nesmetan protok ljudi i roba, kao i dosad.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

U pismu predsjednicima Evropskog vijeća, Evropskog parlamenta i Evropske komisije Donaldu Tusku, Antoniu Tajani i Jean-Claudeu Junckeru, hrvatska predsjednica upozorava da je evropska uredba o strožijim kontrolama već u prvom slučaju primjene, za vrijeme pojačanog broja prelazaka granice tokom Uskrsa ukazala na nekoliko problema i boji se da bi takvo postupanje ljeti moglo negativno djelovati na dolazak gostiju u Hrvatsku, prenosi Hina.

Grabar-Kitarović u pismu navodi da je način na koji je Slovenija primijenila uredbu uzrokovao višesatne zastoje na graničnim prijelazima s Hrvatskom.

Državljani članica EU-a, suočeni s uvođenjem sistemskih kontrola na granici između Hrvatske i Slovenije, iskazali su izrazito nezadovoljstvo takvom novom praksom, posebno dužinom čekanja na graničnu kontrolu, stoji u pismu objavljenom u četvrtak na internetskim stranicama Ureda predsjednice RH.

- Moram naglasiti kako se državljani Hrvatske ovih dana pitaju kako to da im je bilo lakše ući u Sloveniju i u EU dok Hrvatska nije bila članica Unije nego sada kada jest. To je zaista apsurd! - ističe Grabar-Kitarović.

Kaže da je takvo postupanje Slovenije "u hrvatskoj javnosti stvorilo dojam ostvarenja neodgovornih najava nekih slovenskih političara kako Slovenija može prema Hrvatskoj poduzeti određene mjere i onemogućiti dolazak turista kao odgovor, svojevrsno sredstvo prisile ili retorzije, na stajalište Hrvatske u vezi arbitražnog postupka koji Hrvatska smatra nepovratno kompromitiranim i iza nas".

- Osim toga, pribojavam se kako bi očekivanje istog postupanja na unutrašnjim granicama EU-a, posebno između Hrvatske i Slovenije, za vrijeme nadolazećih ljetnih praznika moglo imati značajnog učinka na odluku mnogih državljana članica Unije, tradicionalnih gostiju koji u velikom broju dolaze upravo automobilima, i ove godine otići na ljetovanje u Hrvatsku, što bi onda pridonijelo i padu društvenog proizvoda s obzirom na to da turizam čini blizu 20 posto u njegovom sastavu - stoji u pismu hrvatske predsjednice.

Stoga poziva evropske čelnike da se zauzmu za hitno iznalaženje rješenja da se na granicama Hrvatske i drugih država članica EU-a, "dakle unutrašnjim granicama Unije, primijeni režim graničnih kontrola koji će omogućiti nesmetan protok osoba i roba, kao i dosad".