Komandant EUFOR-a Anton Waldner posjetio ZDK-a

objavljeno: 13.01.2018. u 17:12

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak i sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić primili su danas u radnu posjetu delegaciju Mirovnih snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio komandant mirovnih snaga EUFOR-a generalmajor Anton Waldner.

 

Tokom sastanka razgovarano je o aktuelnoj ekonomskoj, socijalnoj i sigurnosnoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

Generalu Waldneru su prezentirani relevantni službeni podaci svih policijskih struktura o stanju sigurnosti u ZDK-u, koji se ocjenjuju kao zadovoljavajući i kroz analize presjeka stanja kriminaliteta, sigurnosti u saobraćaju i oblasti javnog reda i mira.

U svim tim segementima bilježi se značajno poboljšanje i unapređenje, iako određene situacije uzrokovane socijalno-ekonomskim situacijama, koje se dešavaju i u drugim dijelovima BiH, znaju uznemiriti javnost u tom dijelu zemlje.

- Naša današnja posjeta ZDK-u je planirana u okviru obilaska Euforovih LOT kuća na ovom području i da se više upoznamo o sigurnosti na ovom području kroz saradnju s lokalnim vlastima u kantonu i općinama, s obzirom da smo imali posjetu i lokalnoj zajednici u Zavidovićima - rekao je Waldner. 

Konstatovano je da je Zeničko-dobojski kanton mirno područje u kojem nema neuralgičnih tačaka ili problema koji su evidentirani u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali da se socijalna i ekonomska situacija treba i mora poboljšati u interesu boljeg života građana.