open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Komandantica NATO štaba: Nudimo članstvo jer je BiH to tražila, spremni smo pomoći, predajte ANP
Naglasila je da BiH i NATO u okviru postojeće saradnje već imaju odlične programe koje će, dodaje, nastaviti provoditi
28.05.2019. u 11:49
get url
text

NATO ostaje predan pomaganju Bosni i Hercegovini da napreduje na euroatlantskom putu. Poruka je to brigadne generalice Marti Bissell, komandantice NATO štaba u Bosni i Hercegovini.

Bissell dodaje da je NATO štab u Sarajevu spreman pomoći našoj zemlji u provedbi reformi koje moramo provesti kako bi se BiH integrirala u NATO. IPAP kao vid saradnje sa NATO-om, kojeg pojedine političke strukture u BiH zagovaraju protiveći se daljim integracijama u Alijansu, BiH već posjeduje.

- Već imamo snažno partnerstvo i takvo partnerstvo imamo još od 2006. godine. Kao dio Pregleda odbrane i reforme odbrane, BiH je zatražila članstvo u NATO-u. NATO je spreman pomoći BiH da napravi naredni korak, a MAP će vam omogućiti da to i uradite. Pozivom BiH da preda Godišnji nacionalni program (ANP), BiH samo nudimo da produbimo partnerstvo – poručila je Bissell.

{$galerijaFotografija}

Naglasila je da BiH i NATO u okviru postojeće saradnje već imaju odlične programe koje će, dodaje, nastaviti provoditi.

- NATO nudi članstvo jer je BiH to tražila. Vjerujem da je važno imati na umu da nikada ne postoji potpuni konsenzus u bilo kojoj zemlji. Uvijek postoje rasprave i različita mišljenja, ali je važno pokazati da se kao demokratska zemlja BiH kreće naprijed, donosi odluke i da ljudi odlučuju šta će se dogoditi – kazala je komandantica NATO štaba u BiH.

Kada je procjena trenutnog položaja BiH na NATO putu u pitanju, ona ističe da je naša zemlja tek na početku puta ka punopravnom članstvu u Alijansi.

- To nije lagan proces. U ovoj regiji je taj proces trajao od pet do 19 godina. ANP je mehanizam, tehnički dokument koji nam pomaže da odredimo gdje se BiH trenutno nalazi, gdje želi ići i koje je oblasti potrebno unaprijediti. Do trenutka predaje ANP-a, teško mi je odrediti način na koji se BiH može kretati. Razmišljajte o tome kao o prvom danu u školi. Vaši će vas učitelji procijeniti, a zatim će ocjenjivati vaš napredak dok ne diplomirate. Koliko će to trajati, ovisi o tome kakve su vam sposobnosti, koliko ste resursa uložili i koliko se želite unaprijediti te koliko brzo želite učiti – izjavila je Bissell.

Komandantica NATO štaba u BiH danas će održati pfredavanje studentima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) na temu "Zašto je proces NATO integracija važan za BiH".

Predavanje "Zašto je proces NATO integracija važan za Bosnu i Hercegovinu" 28.05.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.