open-navfaktor-logo
search
(Be)smisleno
Kome pomaže Liga nacija, "malim" reprezentacijama ili "velikim" i UEFA-i?
Osim što je mnogima poslužila kao "druga šansa" u borbi za EP, između ostalog i reprezentaciji BiH, Liga nacija "povukla" je i mnoštvo nejasnošća
21.11.2019. u 13:19
get url
text

Liga nacija najavljena je kao nova epoha u evropskom reprezentativnom fudbalu. Tada je iz UEFA-e rečeno da je novo takmičenje prilika i za one "male" reprezentacije da izbore plasman na Evropsko prvenstvo.

Naravno, iz UEFA-e su tada mnogo manje govorili o marketinškim benefitima za sebe, kao i šansu za fudbalske sile u Evropi, da ukoliko loše odrade kvalifikacije, imaju "rezervni plan" kojim bi osigurale mjesto na smotri najboljih evropskih selekcija.

Osim što je mnogima poslužila kao "druga šansa" u borbi za EP, između ostalog i reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Liga nacija povukla je i mnoštvo nejasnošća, čak i do te mjere da su iz UEFA-e najavljivali kako bi se mogao desiti scenarij prema kojem bi žrijeb grupa za EURO 2020. godine bio ponovljen.

Koliko su pojedine reprezentacije ustvari privilegovane, najbolje se može dokazati na primjeru Njemačke. Naime, da je kojim slučajem Elf poražen u sve četiri meča Lige nacija i u svih osam susreta kvalifikacija za EURO 2020, selekcija Joachima Löwa svejedno bi učestvovala u play-offu grupe A u borbi za EP.

Da stvar bude još zanimljivija, Njemačka je zajedno sa Islandom, Poljskom i Hrvatskom mjesto u najjačem rangu Lige nacija sačuvala zahvaljujući činjenici da je UEFA u septembru A grupu novoformiranog takmičenja sa 12 "proširila" na 16 selekcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.