open-navfaktor-logo
search
Sahrana u srijedu
Komemoracija Bandiću: "Bio je svoj i neponovljiv, široke hercegovačke duše i purgerskog šarma"
Na komemoraciji za iznenada preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) sudjelovali su brojni uglednici iz političkog, kulturnog i vjerskog života, a izraze sućuti uputili su i državnici iz regije.
02.03.2021. u 13:16
get url
text

Na komemoraciji je u HNK sudjelovalo oko 150 zvanica, ispred zgrade događaj je prenošen putem video zida uz prijenos uživo od Hrvatske radio-televizije.

Uz članove najužeporodice preminulog Milana Bandića, među najvišim zvanicama na svečanosti bili su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija Aziz ef. Hasanović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, brojni ambasadori, umjetnici, gradski pročelnici i drugi dužnosnici.

- Napustio nas je jedan od najvećih među nama, zagrebački gradonačelnik čije će ime zlatnim slovima biti upisano u histroiju našega grada. Bio je svoj i neponovljiv, široke hercegovačke duše i purgerskog šarma - kazala je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavić Vukičević.

Uz brojne izraze sućuti upućene iz inostranstva, poruke su uputili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije Perić, koji su u svojim riječima naglasili kako je Bandić bio čovjek neiscrpne energije kojom je utjecao i na regiju.

- Neiscrpnom energijom snažno je obilježio razvitak grada. Iza njega su ostali brojni kapitalni projekti, ali i male geste. Mnogi će ga pamtiti po njegovoj ljudskoj neposrednosti, jednostavnosti i pristupačnosti - kazala je izaslanica hrvatskog premijera i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Program je izvedbama tradicionalnih zagrebačkih pjesama i klasičnih melodija upotpunila Zagrebačka filharmonija.

Zamjenica Jelena Pavić Vukičević postaje v.d. gradonačelnika do lokalnih izbora u maju, kada će biti izabran novi zagrebački gradonačelnik ili gradonačelnica.

Posljednji ispraćaj Milana Bandića bit će održan u srijedu na zagrebačkom groblju Mirogoj gdje će zagrebački gradonačelnik s najdužim stažom, izabran šest puta zaredom od građana Zagreba i s više od dvije decenije mandata, biti pokopan blizu arkada.

Milan Bandić, rođen 22. novembra 1955. u Grudama, u Bosni i Hercegovini, preminuo je u nedjelju, 28. februara, tokom obnašanja šestog mandata gradonačelnika Zagreba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.