open-navfaktor-logo
search
ANUBiH
Komemoracija povodom smrti Dževada Karahasana: Literatura mu je bila čisti produkt intelekta
U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine održana je komemorativna sjednica povodom smrti akademika Dževada Karahasana.
26.05.2023. u 13:10
get url
text

Na dan dženaze, akademici su biranim riječima govorili o velikom čovjeku i najprevođenijem bosanskohercegovačkom piscu, pored Ive Andrića, kako je o njemu kazao dopisni član Odjeljenja za umjetnost Akademije Mile Stojić.

On se s Karahasanom poznavao još od zajedničkih studentskih dana u Sarajevu i na osnovu dugogodišnjeg prijateljevanja ističe da Dževad nije isuviše mario za trendove samo zato što su plod savremenosti već isključivo za istinsku umjetnost koja uvijek mora biti okrenuta vječitim temama.

- Njegov govor odlikovale su velika erudicija i precizna logika, a literatura mu je bila čisti produkt intelekta - kazao je Stojić.

{$galerijaFotografija}

Karahasan je oduvijek bio filozof, ne samo pisac prevođen na 17 jezika, što ga i svrstava u najprevođenije bosanske autore.

O priznatom književniku čiji je odlazak izazvao žal među poznavaocima njegovog stvaralaštva i moralnog lika, govorili su dopisni članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH Mile Babić te Slobodan Blagojević, kao i Nikola Petrović uime Hrvatskog društva pisaca čiji član je bio i Karahasan.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice te brojne ličnosti akademskog svijeta BiH, ali i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Komemoracija Dževadu Karahasanu, 26.05.2023.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.