Komentar: Balkanske igre NATO-a i Rusije

Objavljeno: 05.11.16 u 17:54

Dvije vremenski i prostorno paralelne vježbe privukle su veliku pažnju, jer se događaju u atmosferi tenzija

 

Piše: Predrag Zvijerac

Srbija, Rusija i Bjelorusija organizirali su vojnu vježbu “Slavensko bratstvo” u isto vrijeme kad su Crnogorci i članice NATO-a u susjedstvu organizirali svoju. Tri vojske s više od 200 ruskih, 50 bjeloruskih i 450 pripadnika Vojske Srbije dočekane su tradicionalno hljebom i solju, uz vojne ansamble. Stigla su tri puna aviona “iljušina” s opremom, naoružanjem, borbenim vozilima…

Uvježbavaju se desanti, napadi na teroriste, izviđanje dronovima, evakuacije... Kod Virpazara se sabralo oko 700 civila i vojnika iz ukupno 32 članice NATO-a i partnerskih zemalja, između ostalih i iz BiH i Hrvatske. Naoružanja nema, tek gumeni čamci i spašavanje poplavljenih.

Društvo im je pravilo i 17 pripadnika Sektora za vanredne situacije iz Srbije koja, naime, zvanično sarađuje sa obje strane - Sporazum o vojnotehničkoj saradnji s Rusijom potpisala je 2013, a daleko ranije, 2006. ušla je u NATO program Partnerstvo za mir.

Tako od 24 vježbe koje srbijanska vojska ima godišnje, dvije su sa Rusijom, a sve ostale sa NATO-om i zemljama EU-a. Dvije paralelne vježbe privukle su veliku pažnju, jer se događaju u atmosferi tenzija između Rusije i Zapada, koje su počele u Ukrajini, a oštre se u Siriji. I Srbija i Crna Gora su prije “razvoda” 2006. bile “tradicionalni ruski pravoslavni saveznici”.

Crna Gora se okrenula prozapadnoj politici, dok je Srbija i dalje u stisku Moskve i pravi se vojno neutralna. Sve to dok su NATO i Rusija ili ostvarili ili su zainteresirani da ostvare sfere utjecaja ili barem da blokiraju rivala u većem prodoru na Balkan.

NATO će uskoro na raspolaganju imati i crnogorske luke i kontrolirati cijeli Jadran, pa i Neum. Spominju se i pomorske baze koje bi trebale odvratiti ruske brodove i podmornice koji su već u Mediteranu. Sve to se događa u trenutku kad se pola Rusa sprema za “treći svjetski rat” zbog gužve oko Sirije, a američki generali iznose procjene koliko bi on bio ekstreman.

Svaki potez na ovom prostoru je neusporedivo osjetljiviji i tumači se različito i s manje tolerancije i u Moskvi i u Washingtonu i u Briselu. I dok je BiH na čekanju s aktiviranjem Akcijskog plana za članstvo u NATO-u, Crna Gora će na proljeće sljedeće godine postati punopravna članica. Time će njezina suverenost biti zaštićena, a nas će valjda zaštititi “onaj jači”.

(Faktor.ba)